Šéf ČLK vyzval lékaře, ať rychle podepíší smlouvy s pojišťovnami

3. 8. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nové smlouvy se zdravotními pojišťovnami jsou podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka pro soukromé lékaře výhodné, proto by je měli co nejdříve podepsat, než jim případný následník ministra zdravotnictví Davida Ratha tyto výhody zruší...


Kubek to řekl ČTK a vyzval lékaře, ať s podpisem neváhají. Smlouvy jsou trvalé a mají jasně stanovené výpovědní důvody.

„Vyzývám soukromé lékaře, kteří považují smlouvy za výhodné, aby neprodleně požádali pojišťovny o smlouvu v dohodnutém znění,“ řekl.

Dosavadní smlouvy vypršely na konci června. Ministr Rath vydal vyhláškou texty rámcových smluv, které jsou vzorem pro konkrétní smlouvy jednotlivých lékařů. Kubek pak dojednal s pojišťovnami upřesnění původního textu, aby smlouva byla pro lékaře výhodnější.

Právníci, jež ČTK oslovila, však tyto dohody zpochybnili, prý jsou v rozporu s původní Rathovou vyhláškou. Nové smlouvy jsou podle nich prakticky nevypověditelné, a pojišťovny bytedy nijak nemohly ovlivnit síť zdravotnických zařízení. Nikoho z ředitelů pojišťoven se ČTK dnes nepodařilo zastihnout.

Lékaři podle zjištění ČTK vítají, že místo původní obecné formulace o porušování smlouvy, což mohl být i omylem chybně vyplněný recept, jsou nyní jako výpovědní důvody uvedena konkrétní provinění, například že lékař opakovaně účtoval výkony pojišťovně neoprávněně, či podmiňoval péči sponzorským darem.

Kubek považuje za přínos také to, že ve smlouvě je jasně řečeno, že pojišťovna nemůže zveřejnit údaje o hospodaření ordinace, pokud k tomu nebude mít souhlas lékaře.

Pokud lékaři nyní smlouvy uzavřou, nebude je moci podle Kubka nový ministr zrušit. Nebude se na ně podle něho vztahovat ani případné rozhodnutí Ústavního soudu, kdyby vyslyšel stížnost senátorů ODS na vyhlášku o rámcových smlouvách a zrušil ji. „Individuálně nabyté právo se řídí aktuálně platnou legislativou, a pokud se legislativa změní, právo už nemůže nikdo sebrat,“ vysvětlil Kubek.

Tradiční Kubkův kritik Jan Jelínek ze Sdružení praktických lékařů ČTK řekl, že je s návrhem smluv spokojen. Vítá, že Kubek dokázal s ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavlem Horákem vyjednat tak výhodné podmínky. Přičítá to „nadstandardním“ vztahům obou, protože dlouhá léta spolupracovali v Lékařském odborovém klubu.

Kubek to nepopřel. Řekl, že osobní vztahy pochopitelně hrají v takových jednáních roli. „Je to tak, že pokud něco řeknu, doktor Horák tomu věří, pokud něco řekne on, tak tomu věřím já, to je vždy výhodou,“ uvedl. Dodal, že osobně bude považovat za vítězství, až velká většina soukromých lékařů bude mít podepsané nové smlouvy, aby už jim je nikdo nemohl vzít.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?