Šéf Homolky: Poplatkům se asi nevyhneme

14. 12. 2006 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelem pražské nemocnice Na Homolce se včera stal primář tamní neurochirurgie a dosavadní pověřený ředitel Vladimír Dbalý. Bude řídit špičkové pracoviště, které získalo i mezinárodní akreditaci...


potvrzující jeho kvalitu.

Tušíte, proč ministerská komise v konkurzu vybrala vás? Kolik jste měl konkurentů?

Byli jsme čtyři a netuším, čím jsem přesvědčil. Prostředí nemocnice ale dobře znám. A pokud vím, tak jsem měl jako jediný powerpointovou prezentaci své koncepce.

Chystáte se na nějaké razantní změny?

Rád bych v horizontu tří až pěti let provedl prostorovou expanzi nemocnice. Chci vybudovat další nemocniční blok pro onkologické programy, které navazují na dosavadní pro . l nemocnice. To znamená neuroonkologii a gynekologickou onkologii, s velice kvalitním a moderním vybavením.

Jak se vyrovnáte s novým zákoníkem práce? Bude to složité?

Ano, to bude od ledna velký problém. Zatím nepočítáme s tím, že bychom museli přibírat nové lékaře, to pokládám za dost nereálné. Spíš se budeme snažit nějakými vnitřními organizačními změnami služeb vyhovět liteře zákona a zároveň zajistit lékařskou péči pacientům. U lůžek intenzivní péče, kterých je na Homolce zhruba třetina, nebudou sloužit specialisté dané péče, ale lékaři tam budou mít na starost větší počet lůžek. Po prvním čtvrtletí vše vyhodnotíme a uvidíme, jestli to je schůdné.

Myslíte, že pod vaším vedením začnou pacienti Homolky platit za nemocniční péči?

To je teď politická otázka, o které nerozhoduji. Osobně si ale myslím, že jde o nezbytnou cestu, a že tedy dříve či později budou zpoplatněny některé nemocniční služby, které se zdravotnictvím nemají bezprostřední spojení, jako je třeba strava. Jinak to nepůjde.

Střední Čechy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?