Šéf IZIP: Náš projekt nelze zrušit, jak si přeje premiér. Určitě ne bez ztrát pro VZP

14. 5. 2012 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt elektronických zdravotních knížek může existovat bez ohledu na to, zda si to premiér a ministr zdravotnictví přeje nebo ne. Tedy teoreticky. Společnost IZIP by jen musela sehnat na jeho provoz peníze a také souhlas současných akcionářů.


Deset let financovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) projekt IZIP. Za tu dobu spolkl přes dvě miliardy korun. Ve čtvrtek premiér Petr Nečas (ODS) a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) nečekaně oznámili, že projekt před začátkem prázdnin skončí.

Pro VZP i společnosti IZIP, která data o pacientech a jejich léčbě shromažďuje a předává dalším lékařům, to byla novinka. „Bylo to překvapení, žádné signály jsme neměli,“ tvrdí generální ředitel IZIP Jiří Pašek.

Rok 2011 a 2012 jste loni v rozhovoru pro server IHNED.cz označil pro IZIP za zlomový. Počítal jste už tehdy s tím, že skončí?

To jsem určitě nemyslel. Ve společných plánech IZIPu a VZP byla velká expanze systému a jeho plošný rozvoj. Výsledkem této strategie a aktivity je současný stav, to znamená 2,5 milionu klientů, více než 50 procent poskytovatelů zdravotní péče a přes 20 tisíc lékařů zapojených do systému. To, že se nám poslední dva roky dařilo věnovat této expanzi, se dneska odráží v dosažených výsledcích, což je víc než 200 milionů klinických záznamů v elektronických zdravotních knížkách. Tak to jsem tenkrát myslel, když jsem hovořil o zlomovém okamžiku.

Ve čtvrtek vpodvečer nicméně premiér Petr Nečas a ministr zdravotnictví Leoš Heger oznámili, že projekt do prázdnin skončí. Měli jste signály, že se připravuje zastavení projektu?

Věděli jsme, že VZP věnuje zvýšenou pozornost tomu, zda je projekt efektivní. Proto byly nastartovány pilotní projekty v Karlovarském kraji a kraji Vysočina, které mají běžet do konce června a následně měly být v průběhu září hodnoceny.

Signály o tom, že by měl projekt skončit před tím, než skončí vlastní hodnocení úspěšnosti pilotních projektů jsme neměli a překvapilo nás to.

Ministr Heger se ale už kolem 20. dubna vyjádřil, že brzy - podle výsledků analýzy - bude o IZIP rozhodnuto.

To je právě to hodnocení pilotních projektů, které bude k dispozici v září. My jsme s VZP připravovali jakési průběžné zprávy a výsledky byly velmi pozitivní. Podařilo se nám zapojit značné množství poskytovatelů zdravotní péče, společně s VZP se nám povedlo dosáhnout více než třetinové pokrytí a nakonec i raketový vzestup v počtu klinických dat v knížkách potvrzoval průběžné výsledky, to znamená, že pilotní regiony probíhají velmi dobře.

Nedosahují stoprocentního pokrytí jako v případě, kdy by bylo legislativně povinné, nicméně i třetinové pokrytí umí dosáhnout efektu v ekonomické rovině, to znamená vracet pojišťovně prostředky, které do systému vkládá.

Proč se IZIP osvědčil až v posledním půl roce? 10 let se to nedařilo a teď hlásíte raketový vzestup? Těžko uvěřit.

To je jednoduché. Deset let se budovala infrastruktura systému IZIP. Hlavní důraz byl kladen na to, aby se do systému zapojilo co nejvíc uživatelů, potencionálních pacientů, a aby se do systému zapojil co největší počet lékařů. VZP jednak poprvé v historii projektu otevřeně vyslovila své přání směřované k poskytovatelům zdravotní péče, aby se do systému zapojili a finančně motivovala lékaře, kteří využívali elektronickou zdravotní knížku, aby sdíleli s pacientem, případně kolegy-lékaři informace o výsledcích vyšetření.

Většinovým vlastníkem společnosti IZIP je Všeobecná zdravotní pojišťovna. Už jste s jejím vedením konzultoval, co bude dál?

Poté, co jsem se v médiích seznámil se závěrem schůzky pana premiéra a ministra zdravotnictví, jsem kontaktoval VZP, nicméně VZP žádné bližší informace nemá. Protože žádné další konkrétní praktické zadání z ministerstva, ani od premiéra či od někoho jiného nepřišlo.

Je tedy možné ukončit, tak jak si premiér přeje, projekt do začátku prázdnin?

Můj osobní názor je, že to reálně možné není. A určitě to není možné tak, aby nebyly poškozeni uživatelé systému a aby VZP nevznikly nějaké nevratné ekonomické škody.

Myslíte tím nějaké arbitráže?

Nemyslím tím arbitráže, ale musíme se podívat, že v minulosti bylo do projektu investováno poměrně velké množství peněz (přes 2 mld. korun - pozn. red.), byla vybudována unikátní infrastruktura - zcela určitě jedna z největších v Evropě, kdy 2,5 milionu pacientů dalo souhlas k tomu, aby lékaři pracovali s výsledky jejich vyšetření, a současně aby nedocházelo ve veřejném zdravotnictví k plýtvání.

Pokud bychom přání naplnili, tak by uživatelé přišli o tuto službu a investice, které byly do systému vloženy, budou nenávratně ztraceny.

Může VZP projekt prodat například menšinovému partnerovi?

To asi může.

A mluví se o tom?

Nemluví se o tom, ani nevím, že by taková strategie existovala. Naopak, budeme-li vycházet z kroků v posledních měsících, tak VZP se snažila zvyšovat svoji majetkovou účast ve společnosti, a to právě s odůvodněním, že se snaží víc ochránit minulé a průběžné investice. Chtěla tím získat nad společností a systémem větší kontrolu, aby mohla lépe sledovat, jsou-li peníze v projektu účelně vynakládány.

O skutečném vlastníkovi 49 procent akcií se neustále spekuluje. Je to švýcarská společnost eHI nebo Asecco?

Minoritním akcionářem je společnost eHI, která sídlí ve Švýcarsku. Minimálně na poslední valné hromadě, což je jediná možnost zjistit, kdo je držitelem akcií naší společnosti, byl menšinový vlastník zastupován společností eHI. A co se Asseco týká, tak je jedním z těch, kteří projevili záměr odkoupit od eHI 49 procentní balík akcií IZIP a vstoupit tak do joint venture s VZP.

Co říká menšinový vlastník současnému vývoji?

Zatím žádnou reakci od eHI nemáme, samozřejmě ji netrpělivě očekáváme.

Je možné, že se politické rozhodnutí nebude menšinovému vlastníku líbit. Nehrozí, že se bude bránit a má šanci případný spor vyhrát?

To bychom spekulovali, na to neumím odpovědět, natož to ovlivnit.

Očekáváte, že se eHI pokusí získat kontrolu nad IZIP, že třeba bude chtít odkoupit akcie od VZP?

Opět bychom spekulovali, nevím.

Na co se v současné chvíli tedy připravujete? Z úst nejvyšších představitelů zaznělo, projekt končí a spousta lidí, která je v něm zapojena, se ptá, co bude s jejich daty?

My v první fázi vyčkáme, jaká bude reakce VZP, respektive rozhodnutí správní rady. Do té doby budeme samozřejmě dál pracovat, abychom byli úspěšní v pilotních regionech, jakkoliv je to po vyhlášení ministra Hegera komplikované, protože řada uživatelů a většina lékařů zapojených do systémů se ptá, co bude dál, pokud existuje závazné rozhodnutí politiků projekt ukončit.

Co bude s daty?

Data patří uživatelům, my jsme našimi klienty pověřeni k tomu, abychom je shromažďovali a podle jejich pokynů je zpřístupňovali poskytovatelům zdravotní péče - to budeme dělat dál. Samozřejmě je otázka, kdo bude tuto službu hradit. Nebude-li to VZP, pravděpodobně budeme hledat jiné zdroje financování.

To znamená, že i když nebude projekt pod hlavičkou VZP, vy data dále můžete sbírat a zpracovávat? Lidé přece uzavřeli smlouvu s tím, že za projektem stojí jejich zdravotní pojišťovna.

Tak to není, ve smlouvě žádná taková záruka není. VZP pouze hradila službu za svoje klienty, nicméně vztahy s klienty IZIP má společnost IZIP. A my jsme vázáni našim uživatelům služby poskytovat. To znamená, že pokud VZP přestane projekt platit, budeme muset hledat jiné zdroje.

Celý rozhovor najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?