Šéf Milosrdných bratří v Brně odmítl, že nemocnici mění v hospic

6. 4. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel brněnské Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal odmítl spekulace kritiků, že chce nemocnici přeměnit na léčebnu dlouhodobě nemocných či hospic. Na zasedání městského zastupitelstva řekl, že spektrum tamní péče chce zachovat.


Z nemocnice v březnu odešlo deset z 12 anesteziologů. Městská rada podle kritiků situaci neřeší. Za přístup vedení nemocnice se naopak postavil řád Milosrdných bratří, který nemocnici za symbolickou cenu pronajímá rozsáhlý nemocniční areál.

Situaci v nemocnici dlouhodobě kritizuje opoziční zastupitel, chirurg a bývalý ředitel nemocnice Daniel Rychnovský (KDU-ČSL). Dnes se ptal, proč radní nezasáhli při záchraně anesteziologického týmu, když jeho zástupci byli dvakrát jednat na radnici.

S ředitelem Drbalem se rozhádali, když je po akci Děkujeme, odcházíme údajně odmítl hromadně vzít zpět. Rychnovský dnes zastupitelům řekl, že z kvalifikovaných anesteziologů zůstal v nemocnici pouze primář, který už také dal výpověď a běží mu výpovědní lhůta. „Dodnes se tam řeší situace různým flikováním, jsou tam brigádníci,“ uvedl.

Drbal oponoval tím, že nemocnice pracovala v utlumeném režimu jen v březnu a od dubna se opět operuje na všech čtyřech operačních sálech. V noci prý nemocnice obnovila služby dvou lékařů. Ředitel také připravil novou koncepci sloučení dvou intenzivních oddělení. Znamená to, že místo původních 12 anesteziologů jich nově bude potřeba sedm či osm. Změna je součástí jeho úsporných plánů.

Politizaci dnes kritikům vytkl i primátor Roman Onderka (ČSSD). „Kdyby se záležitost méně politizovala, na toto téma bychom se nemuseli bavit,“ řekl zastupitelům. Drbala prosadil do funkce ředitele podle kuloárních informací právě Onderka. Drbal předtím působil na krajském úřadu, a to i jako blízký spolupracovník hejtmana Michala Haška (ČSSD). Drbal je městským zastupitelem za TOP 09.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?