Šéf nemocnice skončil, nesouhlasil s PPP

28. 6. 2010 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel pražské Ústřední vojenské nemocnice Štefan Brunclík musel nedobrovolně odejít kvůli nesouhlasu s dostavbou zdravotnického zařízení, kterou považoval za příliš nákladnou. Vyplývá to z důvěryhodných informací deníku E15.


„Šéf rezortu Martin Barták chtěl miliardový projekt spolupráce veřejného a soukromého sektoru prosadit za každou cenu. Brunclík mu stál v cestě,“ shodují se zdroje z ministerstva obrany i generálního štábu, pod nějž nemocnice spadá.

Podobně hovoří i někteří Brunclíkovi spolupracovníci.
Barták tvrdí, že ho Brunclík požádal o odvolání po vzájemné dohodě. A jaká je skutečnost? Po několikadenním nátlaku ministrova klíčového náměstka Jana Fulíka měl Brunclík
nakonec souhlasit, že podepíše smlouvu s vítězným konsorciem Prague Military Hospital Consession.

Výměnou dostal „trafiku“, konkrétně místo v české delegaci při bruselské centrále NATO. „Bez Brunclíkova souhlasu by projekt spadl pod stůl. Smlouva musela být uzavřena mezi nemocnicí a konsorciem,“ řekl vysoce postavený důstojník.

Tomuto scénáři odpovídá mimo jiné i časová posloupnost. Vláda projekt schválila 24. května, o tři dny později - tedy těsně před volbami do Poslanecké sněmovny - byla podepsána smlouva za přítomnosti Fulíka. A zprávu, že Brunclík „požádal o odvolání z funkce“, přinesla média s odkazem přímo na Bartáka 1. června.

O tom, že nejen Brunclík, ale i další vojenští a civilní odborníci projekt nepodporovali, je zřejmé i z dokumentů, o nichž deník E15 informoval. Jde o návrhy vládního usnesení a také oficiální tiskové zprávy, podle nichž mělo být vzhledem k nedostatku peněz na výcvik vojsk i obavám z dalších škrtů v armádním rozpočtu výběrové řízení na dodavatele projektu zrušeno.

Oba dokumenty má redakce k dispozici. Navzdory nesouhlasu svých podřízených však Barták kabinet Jana Fischera přesvědčil. Měl argumentovat hrozbou arbitrážního řízení.

Původně se předpokládalo, že vítězné konsorcium ovládá Metrostav Development. Jenže ten vlastní jen 25 procent akcií, zbytek patří firmě EC Property, která vznikla až tři měsíce po vypsání veřejné soutěže na dostavbu nemocnice. Potvrdil to mediální zástupce PPP projektu Karel Samec.

EC Property je součástí ryze české investiční skupiny Redwood Capital, založené v roce 2009. „Spravuje fond tvořený vklady partnerů skupiny Tomáše Hardta, Marka Šimáka a Petra Polívky,“ dodal Samec.

Například Hardt se svými tehdejšími společníky Markem a Lubomírem Podlipným postavili před třemi roky v Jindřichově Hradci elektrárnu na biopaliva. ČTK upozornila na fakt, že po obou bratrech pátrá Interpol, protože nenastoupili k šestiletému trestu odnětí svobody za daňové podvody.

„Hardtovo společné působení s Podlipnými bylo velmi krátké. Jednalo se o několik měsíců v roce 2007,“ hájí svého klienta Samec.

Jméno obou bratrů se v souvislosti s armádou neobjevilo poprvé. Před dvěma lety ministerstvo prodalo jejich společnosti Air Station areál letiště v Příbrami. Podlipní pak firmu přepsali na svého známého.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?