Šéf obří stavební firmy obžalován za podplácení

1. 12. 2006 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský soud v Praze řeší případ podplácení, kterého se podle obžaloby měl dopustit jeden z nejbohatších Čechů, předseda představenstva stavební firmy Geosan Group Luděk Kostka. Spolu s ním je obžalován jeho dřívější spolupracovník Roman Wurst a dalších 16 lidí...


U pražského krajského soudu se konalo neveřejné jednání, jehož se nikdo z obžalovaných nezúčastnil

Firma Geosan Group získává velmi lukrativní zakázky na stavební práce v Praze i v jiných městech. Včera se konalo u pražského krajského soudu neveřejné jednání, jehož se nezúčastnili ani samotní obžalovaní. „Rozhodovali jsme a výsledek je takový, že nebudeme proti těmto zmíněným osobám nařizovat hlavní líčení,“ řekla Právu soudkyně Eva Miláčková, aniž by specifikovala, co to pro obžalované znamená. „To už bych prozradila obsah rozhodnutí, a to nemohu, protože by se dotčené strany o rozhodnutí dozvěděly dříve z novin než od nás,“ uvedla.

Kutná Hora podala žalobu

To, že nebylo nařízeno hlavní líčení, ještě nemusí znamenat, že by se obžaloba nezakládala na pravdě a že do případu je Kostka neoprávněně zatažen, jak tvrdí mluvčí Geosanu Martin Poláček. Je několik možností - buď soud vydal trestní příkaz, tedy něco jako rozsudek, kterým obžalované odsoudil k podmíněnému či finančnímu trestu. Další možností je zastavení trestního stíhání nebo vrácení případu k došetření.

Podplácení se podle obžaloby týkalo investic v Kutné Hoře. Tam byly v roce 1999 budovány depozitáře bývalého okresního úřadu a rekonstruována nemocnice. Obžalovaní měli podle obžaloby dát několikamiliónový úplatek lidem z firmy, která zajišťovala obchodní soutěž a vybírala dodavatele stavby. Touto zadavatelskou firmou byla Tender Group Plus a její představitel Radovan Sivař měl být příjemcem úplatku.

„Rekonstrukce nemocnice byla společná akce města a ministerstva zdravotnictví, celkem to byla zakázka za více než 100 miliónů korun, z toho bylo 74 miliónů státní dotace,“ vzpomínal starosta Kutné Hory Ivo Šalátek (ODS).

Zakázku nakonec skutečně Geosan Group dostala. „Více si to organizovalo ministerstvo zdravotnictví, ale vím, že nakonec byly s nemocnicí ještě problémy, protože se objevily nesrovnalosti ve fakturování. Něco bylo fakturováno dvakrát a podobně. Na Geosan jsme podali žalobu a dosud to řeší soudy, ještě nebylo rozhodnuto,“ uvedl včera Šalátek.

Podle mluvčího Geosanu Poláčka se už ale obě strany dohodly. „Občas se stává, že se nějaké nesrovnalosti najdou a je možné, že byla vznesena obžaloba, ale došlo nakonec k mimosoudní dohodě. Není to nic výjimečného,“ řekl Právu. Podle něj je Kostka zcela nevinný a s činností bývalého kolegy Wursta nemá nic společného. Oba byli ve vedení firmy v letech 2000 až 2003. V roce 2003 Kostka Wursta vystřídal na postu předsedy představenstva.

Geosan Group má za sebou zakázky jako například rekonstrukci objektu Flora v Praze pro VZP za 150 miliónů korun, ekologickou sanaci Škody Plzeň za 1,2 miliardy nebo výstavbu bytů v Praze 5 Homolka za 436 miliónů. Mnoho zakázek získává i na Kolínsku, kde má své sídlo. Stavěla tady například byty pro zaměstnance automobilky TPCA za více než 300 miliónů či připravovala zónu pro automobilku za necelých 200 miliónů.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?