Šéfem ICRC se zřejmě stane slovinský neurolog Gorazd Stokin

10. 4. 2013 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitelem Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně se zřejmě od května stane slovinský neurolog Gorazd Stokin. Podpořil ho ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Roman Kraus, k níž výzkumné středisko patří. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková s tím, že tato informace je zatím neoficiální.


Stokina vybrala odborná mezinárodní komise, Kraus její návrh podle Urbánkové přijme. Centrum dosud vede jeho zakladatel Tomáš Kára, podle něhož není Stokin zkušený ve vedení center podobného typu.

Ředitelem Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně se zřejmě od května stane slovinský neurolog Gorazd Stokin. Podpořil ho ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Roman Kraus, k níž výzkumné středisko patří. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková s tím, že tato informace je zatím neoficiální. Stokina vybrala odborná mezinárodní komise, Kraus její návrh podle Urbánkové přijme. Centrum dosud vede jeho zakladatel Tomáš Kára, podle něhož není Stokin zkušený ve vedení center podobného typu.

Roman Kraus se stal ředitelem nemocnice u sv. Anny na začátku února a šéf ICRC je jeho podřízeným. „Komise proběhla dřív, než jsem se stal ředitelem, a já jen respektuji její výběr. Byly tam námitky ze strany pana Káry, ale já si myslím, že ICRC potřebuje mít v čele především manažera,“ řekl ČTK Kraus. Odmítl tím Károvy naděje na nerespektování výběru komise a zvrácení volby šéfa ICRC.

Kára je kardiolog a podílí se na vědeckém výzkumu léčby srdečních chorob. Na projektu ICRC pracuje podle svých slov deset let a dosud prý nebyl důvod práci jeho týmu kritizovat. „Podařilo se nám navázat spolupráci s Mayo Clinic, dokončili jsme výstavbu budovy, která se otevřela loni na podzim, prošli jsme čtyřmi audity, máme vědecké výsledky. ICRC běží dobře,“ uvedl Kára.

Stokin podle Káry nemá zkušenosti s vedením podobných center ani nemocnic, což může být problém. „Budeme se snažit spolupráci s Mayo udržet, ale bude to obtížné. Stále se snažím situaci řešit,“ podotkl Kára. Odborná komise podle něj svým výběrem postupovala v rozporu s kritérii. Konečné rozhodnutí je ale na Krausovi.

Neurolog Stokin působí podle dostupných informací v Lublani, kde se zabývá výzkumem neurologických nemocí, především Alzheimerovy choroby. Od května by měl vést ICRC postavené za zhruba pět miliard korun v areálu nemocnice u sv. Anny. V instituci pracuje řada týmů vědců a lékařů. Zaměřují se na výzkum a léčbu nemocí, na které lidé umírají nejčastěji. Zatím zde působí kardioangiologická klinika, jako další by se v následujících měsících měla přistěhovat neurologická klinika. Týmy vědců pracovaly na některých výzkumech ještě před otevřením budovy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?