Šéfka MSF žádá vyšetření útoků na kliniky v Sýrii

19. 2. 2016 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéfka organizace Lékaři bez hranic (MSF) Joanne Liuová požaduje nezávislé vyšetření nedávných útoků na nemocnice v Sýrii. Zahynulo při nich 25 lidí a některá z těchto zařízení podporovala MSF.


Boje v Sýrii dnes pokračovaly na severovýchodě země. Operují tam letadla koalice vedené Spojenými státy a podle ochránců lidských práv při jejich náletech přišlo v minulých dvou dnech o život 38 civilistů.

Koaliční letadla útočila na čtyři vesnice v provincii Hasaká, kterou obývají hlavně Kurdové. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), kteří situaci monitorují z Británie, jsou mezi oběťmi čtyři děti. Patnáct lidí zahynulo, když bomba zasáhla pekárnu u hranice s Irákem. SOHR tvrdí, že při náletech této koalice na pozice radikálů z Islámského státu zahynulo od podzimu 2014 přes 4200 lidí a z nich 332 byli civilisté.

V pondělí byly hlášeny rozsáhlé nálety ze severu Sýrie a podle OSN při nich zahynulo až 50 lidí. Při některých byly zasaženy nemocnice a také školy. Některé z klinik podporovala organizace MSF. Opozice z útoků viní ruská letadla, ale Moskva vinu popřela. Damašek útok připsal americkým letadlům, avšak americká armáda obvinění odmítla.

Liuová dnes řekla, že podle výpovědí zaměstnanců, kteří přežili, jsou za útokem syrská a ruská letadla. „Říkáme pravděpodobně, protože nemáme k dispozici jiná fakta než výpověď personálu. V té oblasti jsou převážně koaliční síly vedené syrskou vládou,“ řekla. Přiznala, že MSF neposkytla syrským úřadům ani ruské armádě údaje o pozici nemocnice. Jednala prý podle přání personálu.

Ruské letectvo je do bojů v Sýrii zapojeno od loňského září. Syrská armáda dnes oznámila, že se jí díky ruské letecké podpoře podařilo vybojovat město Kinsabba v severní provincii Latákíja. Armáda tak podle agentury Reuters získala důležitou strategickou pozici, z níž bude moci s íránskými spojeneckými jednotkami zahájit rozsáhlé operace proti povstalcům působícím v sousední provincii Idlib.

Boje v Sýrii vytvářejí velký tlak na civilní obyvatelstvo. Podle OSN strádá v obléhaných městech a vesnicích až půl milionu lidí. Ve středu vyjely k pěti městům humanitární konvoje a podle koordinátora pomoci Jana Egelanda v uplynulých 24 hodinách dorazilo do pěti lokalit 114 nákladních automobilů se zásobami pro 80.000 lidí. Egeland také sdělil, že OSN chce co nejrychleji zorganizovat pomoc v Dajr az-Zauru na východě Sýrie. Zásoby budou do města obléhaného radikály z Islámského státu shazovány ze vzduchu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?