Šéfové nemocnic řízených Rathem přišli za špatnou práci o odměny

10. 5. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejlepší péči poskytuje Nemocnice Na Homolce, nejhorší Fakultní nemocnice Bulovka. Ministr zdravotnictví David Rath zveřejnil dnes žebříček kvality péče v 16 zařízeních, jež ministerstvo přímo řídí. Rath uvedl, že šéfové nemocnic z druhé poloviny žebříčku již své umístění pocítili na odměnách...


Praha - Žebříček sestavilo ministerstvo, v lednu zveřejnilo první verzi, dnes druhou.

Ministr upozornil, že žebříček je pracovní, ministerští pracovníci přímo v jednotlivých zařízeních ověří, zda nemocnice má špatné výsledky proto, že nevykazovala správně, nebo opravdu jsou v systému péče závažné chyby. Platné porovnání budou mít občané až v příštím roce. Nemocnice daly hodnocení na své weby, ministerstvo je zatím na webu nemá, prý až v příštím roce, až bude systém doladěn.

„Zatím tyto výsledky musíme brát s určitou benevolencí, sledování se teprve zavádějí,“ řekl Rath novinářům. Rathův žebříček ředitelé už při lednovém zveřejnění komentovali, že nelze srovnávat Úrazovou nemocnici v Brně, kde jsou lidé s komplikovanými poraněními, s Ústavem péče o matku a dítě, který se specializuje na porody.

„Ve vykazování máme rezervy, informační systém ještě není na dobré úrovni,“ řekl ředitel Bulovky Petr Sláma, který vede nemocnici od prosince 2005. Hodnocené ukazatele jsou z let 2004 a 2005. Sláma uvedl, že okamžitě po nástupu založil v nemocnici radu pro hodnocení kvality a zahájil i akreditační procesy, které mají situaci zlepšit.

Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Leoš Kabát řekl, že i když si v žebříčku oproti lednu o tři místa pohoršili, na kvalitě péče se to neodrazilo. Problém vidí spíše v metodice vykazování. „V některých datech jsme zjistili nesrovnalosti,“ vysvětlil.

Rath uvedl, že nabídne ředitelům, aby jejich zařízení prošla státní akreditací. V ní se ověřuje kvalita péče, nemocnice za ni nyní platí velké peníze soukromým agenturám. Státní akreditace bude bezplatná a její hodnota by měla být podle Ratha srovnatelná s mezinárodní. Tu zatím mají z českých nemocnic jen Homolka a pražská Ústřední vojenská nemocnice.

Ředitel odboru kvality zdravotní péče Pavel Březovský uvedl, že hodnotili 50 nejčastějších diagnóz a k tomu u každého ze 16 zařízení ještě 20 diagnóz pro ně specifických. Sledovali u diagnózy délku hospitalizace, procento opakovaných operací či úmrtnost. Průměr nemocnic byl stanoven číslem dvě, výsledky o deset procent horší než průměr označili číslem tři, o deset procent lepší číslem jedna. Vítězná Homolka měla 1,733, poslední Bulovka 2,139.

Hodnocení nemocnic podle kvality, ale i podle hospodářských výsledků, zavedl Rath od letošního ledna. V sankčním a bonusovém řádu stanoví ředitelům odměny a sankce za to, jak úspěšně si jejich zařízení vede.

Tabulka s vysvědčením nemocnic je k dispozici na Zdraví.Euro.cz ZDE.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?