Šéfové zubařů a lékárníků požádali o jednání premiéra

24. 3. 2016 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
O ekonomických problémech zubařských praxí a lékáren chtějí jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) prezidenti komor zubařů a lékárníků. V otevřeném dopise požádali o schůzku, na níž by se s premiérem sešli prezidenti všech tří komor. Vadí jim, že premiér jednal jen s prezidentem lékařské komory. Problémy mají také lékárníci a zubaři, upozorňují. Na schůzce chtějí navrhnout řešení.


Sobotka jednal s prezidentem České lékařské komory Milanem Kubkem 9. března poté, co stavovská organizace vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu zdravotnictví. Podle lékařů by kabinet měl razantně zvýšit odvody státu do zdravotnictví a platy zdravotníků během tří let celkem o 30 procent. Sobotka na schůzce, jíž se účastnil také ministr Svatopluk Němeček (ČSSD), slíbil, že se bude zdravotnictvím osobně zabývat.

„Velmi si vážíme skutečnosti, že se chcete osobně věnovat situaci ve zdravotnictví, které je z pohledu financování dlouhodobě podhodnocené. S ekonomickými problémy se ale nepotýkají jen některé lékařské odbornosti. Postiženy jsou i další zdravotnické obory, včetně lékárenské a stomatologické péče,“ uvedli v dopise prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba a prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

V lékárenství patří podle Chudoby k zásadním problémům nepředvídatelná výše spoluúčasti pacientů, podfinancování a nevyhovující systém odměňování lékárenské péče. Problémem je také ztížená až faktická nedostupnost vybraných léků a ohrožená síť lékáren na venkově.

Zubní lékařství jako převážně ambulantní sektor je podle Chrze aktuálně ohroženo zejména tím, že stát upřednostňuje nemocnice před ambulancemi. Projevuje se to v úhradách od zdravotních pojišťoven i znění zákonů. Ambulance jsou přitom platným a důležitým prvkem systému zdravotnictví, mimo jiné proto, že jsou pacientovi blíže a jejich služby v porovnání s lůžkovými zařízeními levnější.

„Situaci zubních lékařů dále komplikuje paušalizující přístup státu, který nejenže nechápe specifika zubní péče, ale často na existenci zubních lékařů doslova zapomíná,“ shrnul Chrz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?