Šéfredaktor MfD vyzval ministra Ratha, aby se listu omluvil

23. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéfredaktor Mladé fronty Dnes (MfD) Robert Čásenský požádal ministra zdravotnictví Davida Ratha o omluvu za jeho čtvrteční vyjádření, že deník píše v zájmu svých inzerentů. Čásenský v dnešním vydání listu označil tato obvinění za ničím nepodložená...


„David Rath zřejmě řekl svá slova v návalu emocí. Pravděpodobně už teď ví, že by se měl za nepodložený útok na nezávislost MF DNES omluvit. Čestný muž by tak měl učinit neprodleně,“ napsal Čásenský.

Rath ve čtvrtek zpochybnil nezávislost MfD tím, že naznačil, že deník dostává peníze od zahraničních výrobců léků, aby psal proti němu. Finanční propojení s listem odmítli již ve stejný den Čásenský i šéfové Mezinárodní asociace farmaceutických společností Jana Mikotová a Petr Svoboda.

Rath považuje za zvláštní, když zahraniční výrobci léků, kteří kritizují jeho kroky, investují peníze do inzerce v tomto listu a poté se v novinách objeví materiály, které ministra kritizují.

Čásenský dnes v MfD napsal, že v novinách, jako je MfD, je striktně odděleno zveřejňování inzerátů od toho, co píše redakce listu. „A druhá věc jako perlička: před volbami zde inzerovala i ČSSD. Je tedy MF DNES spiknuta přímo s jejím pražským lídrem Rathem? Zní to nesmyslně, že?“ táže se šéfredaktor.

MfD v těchto dnech napsala, že Ratha vyšetřuje protikorupční policie. Z časopisu Tempus Medicorum, jemuž šéfoval, když stál v čele České lékařské komory, se podle policie ztratilo 13,7 milionu korun. Policie Ratha podezírá ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Rath řekl, že podal trestní oznámení na policii, že informace z vyšetřování poskytla MfD.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?