Sehnat akutně zubaře? Jen těžko

22. 7. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
V pátek po poledni nelze v Prostějově sehnat zubaře. Pacienti, kteří se nemohou dostat na pohotovost do Olomouce, tak mají smůlu.


Bolest zubů na dovolenou, svátky či dny pracovního klidu nehledí. Zubaři na Prostějovsku ano. Už dlouhá léta v regionu citelně chybí zubní pohotovost, kam by se lidé v případě akutních bolestí zubů mohli obrátit. Přesvědčil se o tom i pětašedesátiletý Karel Vysoudil z Prostějova, jehož zubař si vzal minulý týden dovolenou.

„Ještě před odjezdem mi dal do úst vložku, která ovšem po třech dnech praskla a zub začal nesnesitelně bolet. V pátek se bolest vystupňovala natolik, že jsem se začal shánět po nějakém jiném prostějovském zubaři. Těsně po poledni jsem jich obvolal asi patnáct, dovolat se mi podařilo pouze ve dvou případech. I v nich mi lékaři řekli, že jsou právě na odchodu a že už mě neošetří,“ popsal důchodce, který se posléze na vlastní pěst vydal do prostějovské „staré polikliniky“.

Dorazil tam těsně před jednou hodinou odpolední. „Protože tam na jednom místě sídlí asi nejvíce zubařů ve městě, doufal jsem, že bych tam mohl některého z nich zastihnout. Ovšem podařilo se mi to pouze u jediného z nich, který navíc právě zamykal dveře své ordinace,“ pokračuje Vysoudil s tím, že mu odcházející stomatolog doporučil, ať se obrátí na zubní pohotovost v olomoucké fakultní nemocnici.

„Jelikož nevlastním auto, není pro mě vůbec jednoduché se tam dopravit,“ posteskl si senior, který v bolestech byl nucen přečkat celý víkend a úlevu našel až v křesle svého zubaře, který se v pondělí vrátil z dovolené.

Vedení prostějovské nemocnice zubní pohotovost zřídit nemůže. „Všichni stomatologové, kteří v nemocnici působí, jsou privátní lékaři. Nemocnice tyto služby navíc poskytovat ani nemůže, neboť na ně nemá registraci. Pravomocí udělovat oprávnění k poskytování této služby disponuje výlučně krajský úřad,“ vysvětlila tisková mluvčí Agelu Hana Szotkowská.

Olomoucký kraj, který by tuto službu musel privátním lékařům hradit, o něčem podobném neuvažuje. „Lékařská služby první pomoci musí být běžnými dopravními prostředky dosažitelná do šedesáti minut, což je v případě Prostějova splněno,“ uvedl Michael Fisher, náměstek hejtmana Olomouckého kraje zodpovědný za zdravotnictví.

Zubní ambulanci v Prostějově kraj v roce 2005 zrušil. „Stalo se tak na základě počtu ošetřených lidí. Situace se tehdy vyhodnotila tak, že není ekonomické ji nadále provozovat,“ konstatoval krajský zastupitel a ředitel prostějovské záchranky Pavel Holík.

„Svoji roli v tom mohl sehrát i fakt, že bolesti zubů pro ně neznamenají přímé ohrožení života,“ zauvažoval Pavel Holík.

Zájem o služby stomatologické ordinace v olomoucké fakultní nemocnici však rozhodně je. „Zubní pohotovost průměrně navštíví tisíc pacientů za měsíc, toto číslo o prázdninách v souvislosti s dovolenými privátních stomatologů stoupá,“ uvedl Egon Havrlant, tiskový mluvčí olomoucké fakultní nemocnice s tím, že během prvních dvou třetin letošního července do křesel zubařské ambulance usedlo již sedm stovek lidí.

I tak se lidem o víkendu nabízí jisté, ovšem jen velmi omezené možnosti. Najdou se totiž zubaři, kteří ordinují i v sobotu. „V sobotu od devíti do dvanácti hodin beru v první řadě své pacienty, mimo ordinační hodiny bych nevzal nikoho,“ poznamenal například Zdeněk Linhart, jehož zubařskou ordinaci lidé najdou v prostějovských Železárnách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?