Seifert v HN: Rath pošlapal obraz praktiků

15. 9. 2006 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodářské noviny přinesly komentář Bohumila Seiferta „Obrana praktického lékařství proti Davidu Rathovi“. Autor v něm mimo jiné píše: „Dnes už bývalý ministr zdravotnictví David Rath praktické lékaře prezentoval jako léčitele rýmy, kteří pracují čtyři hodiny denně, takže se bez nich zdravotnictví lehce obejde"...


„Bývalý ministr prezentoval praktické lékaře jako léčitele rýmy. Obraz praktiků je třeba aktivně očistit,“ píše vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Bohumil Seifert.

Hospodářské noviny přinesly komentář Bohumila Seiferta „Obrana praktického lékařství proti Davidu Rathovi“. Autor v něm mimo jiné píše: „Dnes už bývalý ministr zdravotnictví David Rath praktické lékaře prezentoval jako léčitele rýmy, kteří pracují čtyři hodiny denně, takže se bez nich zdravotnictví lehce obejde.

Osvědčení o způsobilosti v oboru všeobecného lékařství proto navrhl vydávat i lékařům s kvalifikací ve vnitřním lékařství (internistům). Politik Rath si takto za tichého souhlasu vlády vyřídil osobní účty s celým lékařským oborem.

Rodinný lékař jako v Anglii

Interní problematika je významnou součástí práce praktiků. Ale praktický lékař pracuje jiným způsobem, využívá jiné technologie a jiný přístup k pacientům. (…) Když internisté akutně ošetří pacienta, nezastupují tím praktiky. Vydávat jim osvědčení v oboru všeobecného lékařství je popřením existence oboru, krokem zcela nesystémovým a mimo evropská doporučení.

Existuje mezinárodní shoda podložená důkazy, že zdravotní systémy založené na primární péči s kvalifikovanými praktiky poskytují efektivnější péči (s nižšími náklady). (…) Aby ale mohli praktičtí lékaři naplnit svou roli průvodců pacienta zdravotním systémem a působit jako přirozený regulační prvek, musí být splněno několik podmínek.

Ministr proti praktikům

První podmínkou je kvalifikace, získaná specializační přípravou, která odpovídá požadavkům kladeným na praktického lékaře. (…) Druhou podmínkou je vznik prostředí, v němž se mohou praktičtí lékaři jako regulační nástroj uplatnit. (…) Konečně třetí základní podmínkou je pozitivní vnímání role praktiků ve společnosti.

Jejich image však kvůli Rathovi těžce utrpěla. Bývalý ministr při své kritice „léčitelů rýmy“ jaksi zapomínal uvádět, že v ordinacích českých praktických lékařů se odehraje 70 procent všech kontaktů pacientů s lékaři, což představuje v průměru 44 pacientů denně. (…) Také nikdy nezmínil, že na praktických lékařích spočívají z největší míry preventivní programy, jimž vyslovoval jen formální podporu, a že jsou praktici často jediní, kdo s pacientem lidsky promluví.

Odstranit otisky jeho bot

V tomto prostředí praktické lékařství u nás znovu ztrácí svou atraktivitu a dostává se na úroveň 50. a 60. let, kdy bylo spíše negativní volbou lékařů. Nepříznivé vnímání primární péče se projevuje také nezájmem mladé generace lékařů o obor. (…)

Vyhlášky ministra Ratha se dají zrušit, ale otisky jeho bot na obraze praktického lékařství v České republice musí v zájmu pacientů a našeho zdravotnictví někdo aktivně očistit.“

Celý článek najdete ZDE

(red), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?