Senát asi vyjde vstříc petici proti rušení příspěvku invalidům

28. 8. 2013 7:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát zřejmě vyjde vstříc petici proti rušení příspěvku invalidům na zvláštní pomůcku a příspěvku na mobilitu. Tento požadavek souvisí s novelou o sociálních službách, kterou horní komora patrně schválí. Má mimo jiné stanovit, že držitelé průkazu osob se zdravotním postižením budou mít automaticky nárok na příspěvek na mobilitu invalidům.


„Jsem zastáncem toho, aby byl tento návrh zákona schválen a případné legislativní nedostatky byly řešeny následnou novelizací. Jinak se stane, že předloha spadne pod stůl,“ uvedl dnes po převzetí petice předseda senátního petičního výboru Marcel Chládek (ČSSD).

„Senátor mě ujistil, že novela by měla horní komorou bez problémů projít,“ uvedla předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. Pokud se tak stane podaří se podle ní náprava věcí, o které žádají i signatáři petice.

Norma mimo jiné stanoví, že průkazy bude stát vydávat v samostatném řízení a nebudou tedy svázány s příspěvky na péči. Změnit by se mělo také posuzování stavů, které se pokládají za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Více by se mělo přihlížet k diagnózám než k posuzování posudkovým lékařem.

Novela počítá také s tím, že na příspěvek na upravený automobil by měli mít nově nárok i lidé s amputovanou nohou nad kolenem. Předloha také mezi podmínky nároku na příspěvek na péči zavádí bydliště v České republice, což má zabránit neoprávněným výplatám této dávky do ciziny.

Petici bude Senát podle Chládka projednávat samostatně na veřejném slyšení během podzimu. Zabývat se jí bude také Senát jako celek na některé ze schůzí vzhledem k tomu, že se pod ni podepsalo přes 27.000 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?