Senát možná ještě zpřesní novelu o prohlídkách řidičů

13. 3. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Novelu, podle níž mají neprofesionální řidiči chodit na povinnou lékařskou prohlídku až v 65 letech, Senát možná ještě zpřesní. Senátní ústavně-právní výbor chce upravit nařízení o placení psychologických prohlídek pro ty, kteří je musí absolvovat kvůli opětovnému získání řidičského průkazu. Doporučil jednoznačně stanovit, že tato pasáž se bude vztahovat až na případy po přijetí novely.


Poslanci v senátní novele doporučili stanovit, že náklady na psychologické vyšetření řidičů nákladních aut, kteří jsou zaměstnáni u některého dopravce, by měl hradit jejich zaměstnavatel. Ostatní řidiči si budou muset toto vyšetření zaplatit sami.

Senátor Tomio Okamura k tomu uvedl, že to nijak neztíží situaci pirátů silnic, na které by měly platit rychlé sankce v podobě okamžitého zabavení řidičského průkazu a vysoké pokuty. „Mně to připadá, že je to takový kšeftík navíc pro psychology,“ poznamenal. Elišce Wagnerové (za SZ) připadají tyto podmínky drakonické a těžko dostupné pro méně majetné řidiče s ohledem na nutnost znovu podstoupit a zaplatit si také autoškolu.

Podotkla, že v Německu je provinilcům po uplynutí trestu v podobě zabavení průkazu tento doklad prostě vrácen bez dalších podmínek. V Česku to platí jen pro ty, kterým byl soudem uložen zákaz řízení motorových vozidel, poznamenal předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD).

Původním záměrem senátní novely je oddálit o pět let věkovou hranici pro absolvování první povinné kontroly zdravotní způsobilosti neprofesionálních řidičů. Podle tvůrců předlohy je to přežitek už vzhledem k prodlužování věku odchodu do důchodu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?