Senát nejspíš odmítne jak zrušení, tak razantní omezení poplatků

15. 5. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát by pravděpodobně zamítl jak návrh levicových poslanců na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, tak na jejich razantní omezení. ČTK to řekla předsedkyně senátního výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Alena Palečková (ODS)....


„Myslím, že s tím souhlasit nebudeme,“ uvedla Palečková k rušení poplatků s tím, že v Senátu se pro odmítnutí obou návrhů patrně najde dostatek hlasů. Návrhy by v takovém případě dostala sněmovna k novému projednání.

Kromě zrušení všech zdravotnických poplatků má nyní v dolní komoře slušnou šanci na schválení návrh sociálních demokratů na zrušení poplatků pro lidi do 19 let věku, starobní i invalidní důchodce, dárce krve a kostní dřeně a lidi s příjmem pod dvojnásobkem životního minima. Lidovec Ludvík Hovorka chce snížit poplatek za položku na receptu na deset korun, tedy na třetinu. Osvobození navrhuje pro důchodce nad 65 let i pro invalidní důchodce s výjimkou poplatků za hospitalizaci a pohotovost.

„Kdyby se to zrušilo u důchodců, tak už se to teoreticky může zrušit úplně všechno,“ poznamenala Palečková. Podle ní tato věková kategorie čerpá nejvíce zdravotní péče a poměrně často nadužívá léky. Pokud by důchodci byli osvobozeni od poplatků, veškerá tíže financování by podle ní padla na produktivní část populace. „To už bych považovala opravdu za nespravedlivé,“ uvedla senátorka s tím, že pak by poplatky neměly význam.

Zrušení poplatků odmítl Senát už koncem letošního ledna. Prosadil naopak zrušení poplatků jen pro děti do 18 let u praktických lékařů, u dětí i důchodců nad 65 let snížil ochranný limit na výdaje ve zdravotnictví na polovinu, tedy na 2500 korun. Sněmovna to nakonec akceptovala. Změny platí od 1. dubna, tedy teprve půldruhého měsíce.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?