Senát odložil schvalování obnovy nemocenské v prvních dnech

14. 5. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát odložil schvalování návrhu sociálních demokratů na obnovu vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. K novele zákoníku práce by se měl podle požadavku zdravotnického a sociálního výboru vrátit po polovině roku.


Místopředseda horní komory Zdeněk Škromach za předkladatele uvedl, že bude čas na doplnění dalších argumentů i ve spolupráci se správou sociálního zabezpečení a ministerstvem práce a na jednání s odbory a zaměstnavateli.

Opětovné zavedení nemocenské v prvních dnech nemoci podpořil už dřív premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Výše dávky by měla podle něho záviset na dohodě odborářů se zaměstnavateli. Odboráři návrh na obnovu nemocenské podporují, zaměstnavatelé jsou stejně jako ministr financí Andrej Babiš (ANO) proti.

Vláda v koaliční smlouvě uvedla, že obnoví vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci, pokud se na tom tripartita dohodne.

V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku, od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Pokud by Senát návrh schválil, poslal by jej jako svou předlohu do legislativního procesu. Ve Sněmovně už přitom leží obdobná novela opoziční KSČM. Kabinet se k ní postavil neutrálně, poslanci ji ještě projednávat nezačali.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?