Senát pravděpodobně odmítne nahrazení papírových receptů elektronickými

24. 1. 2013 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Senát se zřejmě postaví proti tomu, aby lékaři museli od roku 2015 až na výjimky povinně předepisovat elektronické recepty místo papírových. Horní komoře to jednomyslně doporučil její zdravotnický výbor.


Vadilo mu zejména to, že poslanci tuto povinnost vložili do vládní novely bez řádného projednání a vyčíslení dopadů pro veřejné rozpočty. V praxi by pro řadu lékařů znamenala potíže.

Zrušení povinnosti prosadila ve výboru senátorka a lékařka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) s pomocí sociálních demokratů, kteří mají v horní komoře většinu. „Deklaruji svůj naprostý odpor k tomu přílepku,“ uvedl například Jan Žaloudík (ČSSD). Souhlas se zrušením elektronické preskripce dal i senátor za ODS a ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Povinné využívání elektronického receptu zařadila Sněmovna na návrh tří koaličních poslanců a svého zdravotnického výboru do původně technické vládní novely o léčivech, která přejímá evropské směrnice a má hlavně ochránit české pacienty před padělky léků.

Předkladatelé si od zavedení povinných elektronických receptů slibují úspory ve výši až dvou miliard korun ročně, neboť to pomůže zabránit zneužívání i nadužívání léků. Výjimky pro papírové recepty má stanovit ministerstvo zdravotnictví.

Elektronický recept mohou lékaři vystavovat po dohodě s pacientem už několik let. Systém ale prý není příliš využíván, drtivá většina receptů je nyní papírová.

Původní vládní novela má zavést odpovědnost registrovaných firem za trvalé sledování bezpečnosti svých léčivých přípravků. Předloha dále zpřesňuje ochranné prvky léků na recept i vydávaných v lékárnách jen na průkaz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?