Senátní divize

9. 12. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Kolik divizí má Senát? řekl si možná ministr David Rath poté, co potřetí odmítl vysvětlit členům horní komory svou politiku vůči VZP a opustil jejich jednací sál. Poprvé to odmítl proto, že se obával politizace problému, podruhé s odkazem, že byl zaneprázdněn stejným problémem mezi poslanci...


Traduje se, že když jednou vyslechl Džugašvili Stalin informaci o protestech papežské stolice proti zacházení s církvemi v Sovětském svazu, otázal se s posměchem: A kolik divizí má Vatikán?

Kolik divizí má Senát? řekl si možná ministr David Rath poté, co potřetí odmítl vysvětlit členům horní komory svou politiku vůči VZP a opustil jejich jednací sál. Poprvé to odmítl proto, že se obával politizace problému (dominance senátorů ODS), podruhé s odkazem, že byl zaneprázdněn stejným problémem mezi poslanci.

Třeba ministr trvá na tom, že vláda je odpovědná poslancům, nikoli senátorům. Třeba si myslí, že když chtějí senátoři něco vědět o důvodech jeho kroků, mohou si přečíst zápis z třídenního vysvětlování ve Sněmovně, kde všechno už řekl.

Taky možná nemá chuť trávit svůj nabitý ministerský čas posloucháním nekonečných kritik na svou hlavu od senátorů ODS. A pak jim odpovědět to samé, co už několikrát řekl novinářům.

Snad je ale jeho arogance jemnější povahy, taktická a promyšlenější. David Přímočarý se od ostatních politiků liší tím, že nic neskrývá (manželka + milenka) a mluví v jasných, holých a zapamatovatelných větách.

A ono to, přiznejme si, funguje. Ať už jde o VZP, kde nikdo z jeho předchůdců na ministerstvu se tak razantních kroků neodvážil, ať už jde o přístup k prezidentovi, jehož nedotknutelnost Rath (na rozdíl od Paroubka i vulgárně) ignoruje.

Současný ministr zdravotnictví si ale hlavně musí uvědomovat, jakou „popularitu“ má Senát mezi voliči, jaké pověsti slepého střeva české politiky se těší. Vy si mě, páni senátoři, zvete na kobereček? Ale jak si to můžete dovolit, když mnozí z vás mají mandát tak kolem deseti procent všech voličů?

David Rath pochopitelně mohl prokázat, že má kinderstube, mohl si vyslechnout znepřátelené senátory opozice a pak jim trpělivě přednést to, co už přednesl poslancům. Měl by od nich klid, vůbec by mu to neublížilo. Narušilo by to ale obraz štiky, řádící aktuálně v rybníku české politiky.

Štiky, která nemá před kapry žádný respekt. Veřejnost totiž časem zapomene, co se dělo kolem VZP, nevybaví si ministrovu koncepci zdravotní péče, však vzpoura Jánošíka proti „darmožroutům“ se pamatuje lehce.

Co teď asi udělá premiér Paroubek, pokárá ministra Ratha za pohrdání Senátem, když je k tomu vyzván? Nebo se za něho postaví vědom si toho, že Senátní divize jsou palby neschopné? Možná by měl zkontrolovat špagát, na kterém Rath napíná veřejné mínění, aby mu nečekaně nepraskl.

Pavel Verner, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?