Senátoři jsou pro poplatky, chtějí zlevnit léky

19. 6. 2009 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Poplatky ve zdravotnictví by měly zůstat zachovány v takové podobě, v jaké nyní fungují, řekli senátoři. Na rozdíl ode dneška by ale očkování proti pneumokoku, které přijde na osm tisíc korun, měly platit zdravotní pojišťovny a upravit by se měly ceny některých léků...


Členové horní komory parlamentu do této podoby upravili hned dva návrhy, které jim poslala Poslanecká sněmovna. Podle prvního se měly regulační poplatky zrušit úplně, podle druhého výrazně omezit.

Senátoři oba návrhy norem sjednotili, a navrch do komplexní změny dodali paragraf, který obsahuje protikrizová opatření. Ta se ministerstvo zdravotnictví marně snažilo prosadit v uplynulých týdnech. „Už nyní mají pojišťovny na svých účtech minus šest miliard korun. Pokud bychom proti krizi nic neudělali, nebude příští rok na nejnákladnější péči, například onkologii,“ vysvětlila postoj senátorů exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS).

Tím, že Senát takovou normu schválil, stabilizoval podle šéfa horní komory Přemysla Sobotky (ODS) situaci. „A zabránilo se také ústavnímu chaosu, který vznikl kvůli tomu, že sněmovna přijala dvě novely jednoho zákona najednou,“ uvedl Sobotka.

O nové podobě zákona bude muset znovu jednat dolní komora parlamentu. A poslanci mají dvě možnosti. Buď přijmou senátní návrh, anebo budou potřebovat 101 hlasů k přijetí jednoho z původních návrhů. ČSSD už oznámila, že návrh Senátu odmítá a opět se pokusí prosadit buď úplné zrušení poplatků, nebo alespoň jejich omezení. Spojence na přehlasování senátorů bude hledat u lidovců. „Tam to vypadá, že by k určitým dohodám mohlo dojít,“ tvrdí poslanec a středočeský hejtman David Rath. Pokud se jedná o léky, snížit by se podle senátorů měla cena především generických léčiv, čímž by měl poklesnout i doplatek na ně. A pojišťovny by tak okamžitě ušetřily 2,5 až tři miliardy korun. „Teď by měla skončit politická hra, měli bychom se zabývat opravdu problémy ve zdravotnictví. Opravdu nejde o to, kdo zavedl poplatky a kdo je zruší. Jde o to, aby české zdravotnictví bylo stabilní, protože hrozí velká ztráta už v tomto roce,“ zdůvodnil tento paragraf exministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Jana Havligerová, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?