Šest Britů v nemocnici po testech nových léků

16. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Šest Britů muselo být převezeno do jednotky intenzivní péče v londýnské nemocnici hned první den, kdy se zapojili testů nového léku proti arthritidě a podobným onemocněním. Jeden z nich je i dnes, tři dny po zahájení testů v kritickém stavu...


Londýn -

Stav ostatních označil dnes mluvčí nemocnice za vážný. Policie uvedla, že záležitost vyšetřuje společně s orgány regulujícími zkoušení léků. Firmy, které se na testech podílely, uvedly, že splnily všechny podmínky. Podle zveřejněných zpráv byla šestice mužů placenými dobrovolníky pro rannou fázi testů léku na lidech poté, co výrobce, německá firma Te Genero splnila všechny fáze testů na zvířatech.

Britský regulační úřad potvrdil, že předchozí fáze testů prošly bez jakýchkoli potíží. Muži však začali vykazovat zdravotní potíže v pondělí, krátce poté, co přijali první dávku léku. Jeden z mužů měl silné problémy s dýcháním. Vzhledem k tomu, že testy byly prováděny v budově nemocnice, poskytli jim lékaři rychle pomoc a převezli je na jednotku intenzivní péče.

Mluvčí britského regulačního úřadu uvedla, že celá záležitost je velmi znepokojivá a velmi výjimečná. Americká firma Parexel, která pro výrobce zkoušky provádí, prohlásila, že se držela přesně protokolu a že mužům podala správnou dávku. Lékaři uvedli, že nevědí, co vedlo k nečekané reakci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?