Šest krajů regulační poplatky odtroubilo, Rath vzdoruje

17. 6. 2010 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Již šest krajů skončilo či končí s proplácením poplatků v nemocnicích. Včera rozhodli krajští radní, že s proplácením skončí v Moravskoslezském kraji již dnes. Na Zlínsku si zastupitelé odhlasovali, že poplatky se přestanou vracet od července.


Oba kraje tak reagují na závěry Evropské komise, podle níž může být proplácení zdravotnických poplatků formou nedovolené veřejné podpory. Ta navrhuje jen dva způsoby řešení. „A to hradit poplatky ve všech zdravotnických zařízeních bez ohledu na zřizovatele, anebo tyto poplatky neproplácet vůbec,“ uvedl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Dodal, že hradit poplatky všem zdravotnickým zařízením kraj není schopen, proto se rozhodl pro variantu zrušení úhrady.

Ve Středočeském kraji zatím dál pacienti v krajských nemocnicích a jejich lékárnách platit regulační poplatky nemusí. Vedení kraje pod taktovkou Davida Ratha (ČSSD) ze zrušením plateb dál vyčkává.

„Je avizováno, že 7. července by měla být představena nová vláda, a pokud bude v té struktuře, v jaké se dá předpokládat, nebudeme moci proplácení poplatků proti vládnímu záměru dál udržet. Nejspíš přejdeme na plzeňský model - poplatky budeme vracet těm, kdo o to písemně požádají, což je celé administrativně složitější a zdaleka se neproplácí tolik jako nyní,“ uvedl hejtman David Rath.

Středočeský kraj vloni vydal na poplatky 80 miliónů a letos počítá se stejnou částkou. Pokud by si lidé museli sami žádat, výdaje klesnou podle odhadů na desetinu. Jako první zrušil platby za pacienty 2. června Pardubický kraj, poté se přidaly i Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?