Sestrám hrozí propouštění

6. 4. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Krajská zdravotní připravuje organizační změny v nemocnicích. Vše prý záleží na ministerstvu.


Krajská zdravotní (KZ), pod kterou spadá i nemocnice v Mostě, chystá organizační změny ve svých nemocnicích. Střední zdravotnický personál firma zatím nepropouští. Diskuze o zeštíhlování stále pokračuje.

To, že vedení společnosti v současné době organizační změnu zdravotnické části provozu projednává, Deníku potvrdil tiskový mluvčí společnosti Jiří Vondra.

„Krajská zdravotní v současné době organizační změnu zdravotnické části provozu ve svých pěti nemocnicích projednává. Prvním relevantním datem celého procesu je 1. červenec. O výsledku probíhajícího procesu budeme včas informovat,“ řekl Deníku tiskový mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

O tom, zda, kdy a kolik lidí bude třeba propustit, podle předsedy představenstva KZ Petra Bendy rozhodne až požadavek ministerstva zdravotnictví na rušení akutních lůžek v nemocnicích.

Podle Bendy prý nemocnice žádný takový požadavek zatím nemá a nemocnice se jen připravuje na avizované kroky ministerstva a plánuje vše s primáři oddělení. Zatím prý žádná lůžka rušit nechystá, a proto nebude třeba propustit ani personál.

Hledání úspor

Restrukturalizace je připravována pod vlivem obecného vývoje v oblasti českého zdravotnictví, a to především z důvodů nutnosti zefektivnění činnosti a hledání úspor. Cílem je hledání vnitřních rezerv, které umožní nezbytné finanční úspory, aniž by došlo k zásadní změně v poskytování léčebné péče,“ vysvětlil tiskový mluvčí Jiří Vondra. Zaměstnanci nemocnice tak stále vyčkávají.

„Čekám, jak se vše vyvine, ale o zaměstnání se zatím nebojím,“ řekla včera Deníku jedna ze zdravotních sester mostecké nemocnice

Narušení péče

Petr Benda uvedl, že podle posledních vyjádření ministerstva se KZ pokusila vyčíslit, kolik by musela zrušit lůžek. Uvedl, že by jich bylo 420 až 450, což je prý velmi vysoké číslo.

Pokud by se to opravdu stalo, znamenalo by to údajně vážné narušení zdravotní péče v regionu a dlouhé čekací doby na plánované vý

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?