Sestrou roku za celoživotní dílo bude Marta Škutinová z IKEM

20. 3. 2014 10:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Za celoživotní dílo v ošetřovatelství bude dnes v soutěži Sestra roku 2013 oceněna Marta Škutinová. Svůj profesní život spojila s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM), kde pracovala jako vrchní sestra kliniky kardiologie a po odchodu do důchodu vedla centrální příjem a archiv IKEM. Ocenění převezme na galavečeru v Paláci Žofín, kde zástupkyním zhruba 100.000 sester poděkuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).


Marta Škutinová nastoupila v roce 1965 do Ústavu pro choroby oběhu krevního v Praze-Krči. Stála u zrodu IKEM i převratných medicínských událostí, jako byla první koronární angioplastika či v roce 1984 první transplantace srdce v Československu. Podle nominačního medailonku není jen funkční a výkonnou sestrou, ale hlavně organizátorkou a zosobněním vzoru sestry. Studovala, přednášela, publikovala v odborných časopisech.

„Je stále vitální, náročná na sebe i své okolí, každodenní problémy řeší se specifickým humorem a šarmem,“ ocenili navrhovatelé.

Letos se rozdělují ocenění sestrám počtrnácté. Na slavnostním večeru se dnes utká na Žofíně devět finalistek, o vítězkách rozhodne odborná porota.

V kategorii lůžková a ambulantní péče jsou nominovány vrchní sestra očního oddělení Vojenské nemocnice Brno Hana Dolanská, vrchní sestra oddělení DIOP Nemocnice Neratovice Iveta Hájková a ústavní stomasestra oddělení chirurgie Městské nemocnice Ostrava p.o. Naděžda Kubíková.

V kategorii komunitní a sociální péče mají nominaci vedoucí přímé péče Naděje v Domově se zvláštním režimem Brno-Vinohrady Tamara Baráková, sestra z Domova seniorů Vojkov ve Vrchotových Janovicích Regina Pelikánová a vedoucí přímé péče Domu seniorů Kdyně, p.o. Pavlína Vlčková.

V kategorii management a vzdělávání jsou nominováni manažerka ošetřovatelské péče operačních oborů v Podhorské nemocnici, a.s. Lucie Erbenová, odborná učitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné zdravotnické školy v Liberci Ilona Kopecká a auditorka z odboru vnitřního auditu a kontroly oddělení náměstkyně pro ošetřovatelskou péči pražské Fakultní nemocnice Motol Eva Kučková.

Soutěž Sestra roku vyhlašuje odborný časopis Sestra. Program večera je koncipován jako poděkování sestrám za jejich mimořádnou a zodpovědnou práci. Záštitu mají Dagmar Havlová za Nadaci Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a ministr Němeček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?