Sestry po mateřské se do nemocnic nevracejí

11. 3. 2009 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
"Vrátit se po mateřské dovolené zpátky do svého zaměstnání? Nepřipadá v úvahu! To bych nezvládla," říká rozhodně třicetiletá Miloslava Š. z Plzně, vystudovaná zdravotní sestra. Práce na směny se dvěma malými dětmi, když i její manžel je časově vytížený, je pro ni nemožná. Z třiceti spolužaček, které společně s ní tento obor vystudovaly, jich ve zdravotnictví pracuje jen deset...


Po mateřské dovolené se vrátily do práce v nemocnici jen tři.

Krize pomáhá

S dlouhodobým nedostatkem sester se potýkají všechny nemocnice. Současný babyboom poptávku po nich ještě zvyšuje. Ženy s dětmi většinou chtějí zkrácené úvazky a pouze ranní směny. Ty ale nevystačí pro všechny.

Situaci nyní paradoxně zmírnila ekonomická krize, která přitáhla zpět do zdravotnictví sestry, jež se dosud věnovaly jiným oborům. Tam nyní práce ubývá. „Opravdu se k nám teď vracejí vystudované sestry, které pracovaly mimo svůj obor,“ potvrdila mzdová a personální účetní Stodské nemocnice Zdeňka Kympergrová. Přesto by ještě teď nemocnice přijala osm až 12 sester. „Chybí hlavně na interně, chirurgii a v léčebně dlouhodobě nemocných. Po mateřské dovolené se k nám vrací spíše na zkrácený úvazek. V tom jim vycházíme vstříc,“ říká Kympergrová. V˙Nemocnici U Sv. Jiří mají sice nyní sester plný počet, ale situace se prý může během měsíce změnit. S nástupy na mateřskou dovolenou se potýkali hlavně před rokem. „Teď se nám tři sestry po mateřské vrátily zpátky. Snažíme se je zapojit do ambulantních provozů. Vydělají si ale méně, protože neslouží ani víkendy,“ uvádí jednatel nemocnice Jan Bohunčák.

Nemocnice U Sv. Jiří navíc nabízí sestrám možnost umístit potomka do denního stacionáře pro předškolní děti, který je při jejich nemocnici.

Asi dvacet sester by potřebovala přijmout Fakultní nemocnice v Plzni. Celkový počet sester zde je 2200. „Obecně nejvíc chybí sestry na jednotkách intenzivní péče, kde je náročný provoz na směny i na vzdělání,“ informuje mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Potvrzuje, že sester, které se po mateřské dovolené nevrací, je poměrně dost. „Buď mají po jednom dítěti ještě druhé, někdy i třetí a pak už zůstanou v domácnosti, nebo by to s více dětmi nezvládly. My stojíme o to, aby se vracely, a tak se snažíme nabízet matkám místa v jednosměnných provozech,“ říká Jenšíková.

Tuto možnost po mateřské dovolené ještě 32letá Eva J. z Plzně neměla. „Když byly dceři tři roky a já se chtěla do nemocnice vrátit, zkrácený úvazek mi zamítli. Šla jsem tedy pracovat do domova důchodců,“ uvádí Eva.

Michaela Kunešová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?