Sestry sice nastoupily, je jich ale pořád málo

14. 9. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
..."O desítkách českých sestřiček, které jsme kontaktovali, už totiž dnes víme, že nenastoupí. Buď pokračují ve studiu, nebo si našly jiné, lukrativnější povolání. Dokud nebude práce zdravotních sestřiček patřičně finančně ohodnocena, problémů s jejich nedostatkem se nezbavíme...


Plzeň - Šedesát zdravotních sester nastoupilo v průběhu prázdnin do Fakultní nemocnice (FN) v Plzni. Předpokládá se, že jich v těchto dnech přibude ještě zhruba čtyřicet až pětačtyřicet. Tento počet však zdravotnickému zařízení zdaleka nestačí, vždyť původně oslovilo 181 žen.

„Mezi sestřičkami, které budou v těchto dnech nastupovat, jsou například také Slovenky,“ uvedl včera zástupce ředitelky FN v Plzni MUDr. Jiří Poborský.

„O desítkách českých sestřiček, které jsme kontaktovali, už totiž dnes víme, že nenastoupí. Buď pokračují ve studiu, nebo si našly jiné, lukrativnější povolání. Dokud nebude práce zdravotních sestřiček patřičně finančně ohodnocena, problémů s jejich nedostatkem se nezbavíme,“ řekl Poborský.

„Nevím, kdo hladce vystačí se sedmi tisíci na měsíc,“ podotkla šestadvacetiletá zdravotní sestřička Plzeňanka Eva Horká.

„Proto se nedivím některým kolegyním, že jdou za více než trojnásobek pracovat do zahraničí,“ dodala.

Situace je o to smutnější, že bez sestřiček se žádná nemocnice neobejde.

„Tato profese je nezbytná. Sestry například dotvářejí složení operačních týmů, které pracují v nemocnici na Borech, na Lochotíně, v Purkyňově pavilonu či na gynekologicko-porodnické klinice na Slovanech,“ uzavřel Jiří Poborský.

OLGA ČERMÁKOVÁ, Plzeňský deník, 14.9.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?