Sestry zlínské nemocnice protestovaly proti rušení příplatků

6. 2. 2019 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Desítky zdravotních sester z krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) na zasedání krajského zastupitelstva vyjádřily svou nespokojenost s rušením příplatků a některých benefitů a s tím, že není uzavřena kolektivní smlouva. Na zastupitelstvo dorazili také zaměstnanci Kroměřížské nemocnice, kteří protestovali proti nedávnému odvolání ředitelky Lenky Mergenthalové.


"Nelíbí se nám, že vedení Baťovy nemocnice nám odebírá již jednou přiznané příplatky a že v současné době, kdy je krize ve zdravotnictví a není personál, že se nám odebírají benefity. Nelíbí se nám jednání personálního oddělení, že jsou nahrazovány sestry všeobecné sestrami praktickými, že je málo pomocného personálu, sestry musí někdy pracovat i za sanitárky," řekla odborářka Martina Hvozdenská.

Příplatky se podle ní snížily o 1500 korun všem sestrám a dále různě podle oddělení. "Něco nám odeberou a potom, co nám slíbil pan (premiér Andrej) Babiš, příplatky za směnnost, nám něco dají, ale nebude to 5000 korun pro sestru ve směně, jak deklaroval pan Babiš," uvedla Hvozdenská. Podle ní vedení nemocnice tvrdilo, že nikomu mzda neklesne a vše bude saturovat, ale neřeklo jak. "Nevíme, za kolik peněz nyní děláme. Nejhorší je, že sestry nebo sanitárky, které nastoupily 1.1., vůbec nemají mzdový předpis," uvedla Hvozdenská, která zastupuje Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče.

Odbory již před dvěma týdny upozornily na situaci hejtmana a krajské zastupitele v otevřeném dopise. Podle Hvozdenské se od té doby nic nezměnilo. Vedení nemocnice již dříve uvedlo, že podle vnitřního předpisu se letos zaměstnancům nemocnice průměrně zvýší tarifní mzda o šest procent. Peníze však bude rozdělovat přímý nadřízený. Podle vedení se tím mají odstranit rozdíly z minulosti v rámci oddělení i mezi jednotlivými odděleními. Odborům se to nelíbí. Podle odborů se zvýší mzda směnných sester, ale na úkor sester v jednosměnném provozu. Ve zlínské nemocnici, která je největší ze čtyř nemocnic zřizovaných krajem, pracovalo loni 2067 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?