Severní a Jižní Amerika jsou první regiony světa bez zarděnek

30. 4. 2015 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Severní a Jižní Amerika jsou prvními regiony světa, které vymýtily zarděnky. Ve středu to podle agentury AP oznámili představitelé Světové zdravotnické organizace (WHO). Nynější případy zarděnek, které jsou zde zaznamenávány, byly na americký kontinent zavlečeny z jiných částí světa.


Zarděnky neboli rubeola jsou virové infekční onemocnění, které se projevuje vyrážkou a zduřelými uzlinami. Průběh nemoci je většinou mírný, v případě nakažení těhotné ženy ale virus může poškodit plod či vyvolat potrat.

Zarděnky jsou po neštovicích a dětské obrně v pořadí třetí infekční chorobou, kterou se podařilo z Jižní a Severní Ameriky vytlačit. Ve Spojených státech byly zarděnky prohlášeny za zlikvidované v roce 2004.

Případy zarděnek v České republice jsou díky očkování velmi vzácné. Státní zdravotní ústav v bilanci pro roky 2005 až 2009 uvedl roční výskyt jednoho nakaženého na milion obyvatel. Jako prevence se v Česku podává MMR vakcína, která je vedle zarděnek zaměřena ještě na spalničky a příušnice. První dávka se podává po patnáctém měsíci věku dítěte, po zhruba půl roce se provádí přeočkování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?