Severočeši.cz se distancovali od insolvenčního návrhu na KZ

29. 8. 2012 7:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Politické hnutí Severočeši.cz se distancovalo od insolvenčního návrhu, který na ústeckou Krajskou zdravotní (KZ) podala firma Labská investiční. Za jejího majitele označují politici napříč spektrem zastupitele Mirko Bernase, který byl jako nezávislý zvolen právě na kandidátce Severočechů.


Později ale začal spolupracovat s koalicí ODS a ČSSD. Senátorka Alena Dernerová také upozorňuje, že návrh může udělat firmě ještě víc problémů, protože její pohledávky mohou mít i další firmy s politickými zájmy. Vyjádření Bernase se získat zatím nepodařilo.

Návrh na prohlášení insolvence zaznamenal soud minulý týden ve čtvrtek. Labská investiční tvrdí, že má u nemocniční firmy pohledávku ve výši 6,5 milionu korun za poradenství při zpracování dotačních projektů. Krajská zdravotní pohledávku popřela a tvrdí, že návrh je šikanózní, případně i politicky motivovaný. Novinářům v pátek nabídla i dokumenty a faktury, které mají dokazovat zaplacení sporné částky.

Opoziční Severočeši.cz sice krajské nemocnice kritizují, ale od návrhu se dnes distancovali. „S námi ten návrh nemá nic společného,“ řekla Dernerová. Podle ní je návrh zřejmě i bezdůvodný.

Ale zatímco Krajská zdravotní tvrdí, že návrh její chod neovlivní a čeká, že soud návrh zamítne, Severočeši vidí situaci jinak. Upozorňují, že poradenství Krajské zdravotní dodávaly i jiné firmy, s nimiž je personálně propojená. „Nevíme, s kým vším uzavírala smlouvy, takže se podobným způsobem může objevit ještě něco dalšího. Trochu mě znepokojuje i kontokorent, který má u finanční skupiny PPF. I to může hrát roli,“ prohlásila Dernerová, která v Krajské zdravotní do roku 2009 pracovala.

Insolvenční řízení je jedním ze zákonných nástrojů, který má umožnit vymahatelnost pohledávek. Podaným návrhem se musí soud zabývat a zanést jej do insolvenčního rejstříku. Od některých firem často zaznívá kritika, že se insolvenční návrhy zneužívají ke konkurenčnímu boji, protože jimi lze snadno poškodit jméno firmy. Údajný věřitel musí u soudu prokázat své pohledávky i fakt, že dlužník má více věřitelů, kterým nesplácí.

Labská investiční tvrdí, že Krajská zdravotní má dluhy především kvůli nákupu přístrojů za 417 milionů Kč, z nichž možná bude muset vrátit minimálně část dotací. Krajská zdravotní spravuje pět bývalých okresních nemocnic, má přes 6000 zaměstnanců a obrat asi šest miliard korun ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?