Sexuální problémy má třetina mladých

19. 10. 2016 10:57
přidejte názor
Autor: Redakce

Více než třetina dospívajících chlapců a 44 % dívek se potýká s problémy při pohlavním styku. Odbornou pomoc však vyhledá pouze 6 % teenagerů.




Podle výsledků britského Národního průzkumu sexuálních poměrů a životního stylu má až 34 % sexuálně aktivních dospívajících mužů ve věku 16–21 let a 44 % mladých žen nějaký problém v sexuálním životě. Pro 21 % dospívajících žen jsou to těžkosti s dosažením vyvrcholení. Mezi další obtíže patří u 10 % mladých žen neschopnost užít si sex, u 9 % pocit fyzické bolesti vycházející ze sexuálního styku, dále úzkost, obavy z průběhu sexu nebo nedostatek vzrušení. Pro 13 % mužských teenagerů je největším problémem příliš rychlé dosažení orgasmu, dále neschopnost vyvrcholit či udržet erekci, chybějící potěšení ze styku nebo strach.

Malá důvěra v odborníky

Negativní vliv na milostný život teenagerů může mít také nevyzrálý věk, kdy začínají sexuálně žít. Co se týče Čechů, sexuální zkušenost má každý čtvrtý již ve věku 15 let. Mezi nejčastější obavy českých teenagerů patří strach z nechtěného těhotenství. Antikoncepci užívá ve věku 15–29 let 70 % dívek a žen, kondom však používá jen 14 % českých mladíků. Příčinou může být i snižující se strach dospívajících Čechů z AIDS a jiných pohlavně přenosných nemocí. Zajímavé je také to, že 36 % dívek a 26 % chlapců diskutuje své sexuální problémy s rodinou či přáteli nebo hledá řešení na internetu, zatímco pouze 6 % teenagerů se někdy svěřilo do péče psychologa, psychiatra či sexuologa. (Zdroj: Lesensky.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?