Seznam drog asi bude v nařízení vlády, ne v zákoně

19. 6. 2013 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Seznam látek, které stát pokládá za návykové, asi bude vycházet v nařízení vlády a nebude v zákonu. Totéž se bude týkat chemikálií, které lze k výrobě drog zneužít. Změna, kterou včera poslala Sněmovna do závěrečného schvalování, umožní státu rychleji zakročit, pokud se na české drogové scéně objeví nové narkotikum. O předlohách by Sněmovna mohla rozhodnout už v pátek.


Nyní drogovou oblast zahrnuje jeden zákon, který je ale podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) nesourodý a nepřehledný. Proto vznikl návrh nového zákona o prekurzorech drog, který se týká chemikálií sloužících k výrobě omamných a psychotropních látek. Z původního zákona tato ustanovení vypadnou.

Norma o prekurzorech drog má také omezit dostupnost červeného fosforu, který je zneužíván k výrobě metamfetaminu, tedy pervitinu. Novela zákona o návykových látkách má zase profilovat Českou republiku jako zemi, která pěstuje mák setý primárně pro potravinářské účely, nikoli pro produkci surovin na výrobu opiátů. Omezuje proto pěstované odrůdy. Upravuje také oblast léčivých přípravků s obsahem efedrinu a pseudoefedrinu.

Zákon o prekurzorech drog vznikl na základě zkušeností evropské legislativy. Zavádí novou kategorii látek nazvanou výchozí a pomocné látky. V současném návrhu se jedná o červený fosfor, gama butyrolakton a 1,4-butandiol. Seznam látek má být v budoucnu rozšiřován v závislosti na aktuální drogové situaci.

Odborníci zahrnuli do seznamu látky, které jsou v České republice často zneužívány k nelegální výrobě drog. Pro lidi, kteří s nimi pracují, zavádí zákon nové povinnosti, například registraci u ministerstva zdravotnictví či zákaz dodávat je nepodnikajícím fyzickým osobám.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?