Seznam nemocnic, které dostanou smlouvu, má být do konce října

25. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny by do konce října měly zveřejnit seznam nemocnic, které dostanou smlouvu na pět let. Ostatní ji budou mít na půl roku, aby byl čas na vyjednávání o podmínkách nové smlouvy. ČTK to řekl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.


Nemocnice, odboráři i pacienti kritizují, že dva měsíce před vypršením smluv se neví, které nemocnice dostanou smlouvy a na jakou péči. Ustavili krizový štáb, obávají se rušení nemocnic.

„Budu pojišťovny tlačit k tomu, aby co nejdříve uklidnily poskytovatele zdravotní péče,“ řekl Nosek. Se zdravotními pojišťovnami jednal o jejich plánu, že do konce října jednoznačně sdělí nemocnice, kde je shoda o struktuře a obsahu poskytované péče, tam uzavřou smlouvu na pět let.

Náměstek nesouhlasí s tvrzením, že od ledna 2013 bude řada nemocnic bez smluv, protože dosavadní skončí a nové nemusejí dostat. „Není to pravda, ani jedna ze stran, tedy pojišťovny nebo poskytovatelé, nevyvolala dohodovací řízení, takže platí vyhláška o rámcových smlouvách, a tedy rámcové smlouvy jsou platné,“ řekl Nosek.

Jediné, co se musí ve smlouvách změnit, je podle něj názvosloví. Nyní neodpovídá reformním zákonům, které pojem zdravotní péče nahradily pojmem zdravotní služba. „Musí tam tedy být poskytovatel zdravotních služeb a musí tam být zdravotní služba jako taková,“ vysvětlil.

Nosek podle svých slov „tlačí na to“, aby pojišťovny postupovaly ve shodě, aby se uzavírání nových smluv nestalo předmětem boje o pojištěnce. Při předchozích snahách o změny v nemocniční síti nabídly některé menší pojišťovny smlouvu nemocnicím, kterým ji už nechtěla dát Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Tím pádem se změny nepodařily.

Svaz zdravotních pojišťoven nyní oznámil, že nejdéle do konce října jednoznačně řekne, které nemocnice budou mít smlouvu na pět let. „Z titulu toho, že není třeba situaci hrotit, bude pro nemocnice, kde zatím není shoda, přechodné období příštího půl roku, maximálně roku, ve kterém se věc dohodne,“ ujistil Nosek.

Ministr Leoš Heger (TOP 09) odkázal kritiky na kraje, ty jsou podle něj pro ně hlavním partnerem. Pojišťovny mají povinnost zajistit dostupnost péče pro lidi. „Na to by měly dohlížet kraje, protože mají patronát nad svým regionem. Ministerstvo na to má dělat jen pravidla, což je nařízení vlády o dostupnosti,“ řekl ministr.

V memorandu, které podepsaly pojišťovny s ministerstvem, se zdůrazňovalo, že primárně nepůjde o rušení lůžek, ale o větší efektivitu. „To je ve prospěch nemocnic, protože aby to mělo smysl, je potřeba uvažovat o omezení počtu oddělení, kde třeba je roztříštěná péče,“ řekl Nosek. Jsou-li v kraji čtyři stejná oddělení a ani jedno není plně využito, takže neplní standard kvality, mohla by v kraji zůstat třeba jen dvě. „Zlepší se péče s větší zkušeností lékařů a zároveň to dá šanci ušetřit provozní náklady nemocnici,“ shrnul Nosek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?