Šibalissimus

6. 11. 2006 9:02
přidejte názor
Autor: Redakce
"Rath si stěžuje na Julínka, že zmařil jeho cestu ke kvalitní medicíně v ČR. Je škoda, že Rath nezjistil, že MZ od dob ministryně Roithové spolu s VZP, Společností JEvP a ČLK ( doc. Svoboda ) připravovalo soubory výkonových medicínských standardů ( bez toho se nelze ke kvalitě dopracovat )," píše Milan Šilhan ve své reakci na článek Julínek škodí pacientům...


David Rath se zlobí na svého nástupce Tomáše Julínka. Z minulého století je známo, že jak medicínské výkony, tak i výkony zdravotnictví se dají hodnotit podle výsledků (medicína důkazů, výsledků). Bude tedy možno i Julínkovy výkony časem kvalifikovat (analyzovat a popsat a kvantifikovat, analyzovat a spočítat). Totéž zároveň nemůžeme upírat exministru Rathovi, zejména je k očekávání, že budou zhodnoceny jeho podivné úhradové vyhlášky.

Rath si stěžuje na Julínka, že zmařil jeho cestu ke kvalitní medicíně v ČR. Je škoda, že Rath nezjistil, že MZ od dob ministryně Roithové spolu s VZP, Společností JEvP a ČLK ( doc. Svoboda ) připravovalo soubory výkonových medicínských standardů ( bez toho se nelze ke kvalitě dopracovat ). Záhadným způsobem se v následujících dobách standardů ujala fy. Verlag Dasshöfer a vydala je jako návrhy vlastním nákladem.

Jestliže Rathova skupina pro kvalitu vytvořila stupnici srovnávající porodnici s úrazovou nemocnicí, bylo jen dobře, že skončila. D.Rath si rovněž nevšimnul, že nejen fakultní nemocnice, ale i nemocnice menší podstoupily již před lety mezinárodní akreditační řízení, takže mají akreditaci kvality ( transfúzní stanice by vlastně bez akreditace neměly fungovat ), čili Rath přichází s křížkem po funuse. Akreditace kvality bude probíhat dál a budou stačit dosavadní síly, aby kvalitu českého zdravotnictví udržely.

Akreditační procesy a protokoly nejsou určeny primárně pacientům, ale vnitřním a zevním dozorovým složkám. Za nemocnice neodpovídají pacienti a také nemohou laicky vnitřní situaci nemocnice odborně popsat. O kvalitu nemocnice se musí starat permanentně povolovací úřady ( úřady veřejné a státní správy, které vydaly licenci k provozu nemocnice ), které musí nejen kvalitu sledovat, ale také okamžitě žádat nápravu. V EU ( ale i v USA ) nejde o to, aby byly nemocnice dobré a špatné, ale aby špatné prostě nebyly a aby snížení kvality zdravotní péče bylo okamžitě napraveno.

Není třeba žádný super-audit, od toho je odborná správa. Pro pacienta je důležité, že orgány jím volené se starají o to, aby zdravotnictví fungovalo a bylo kvalitní. V zemích, kde je zdravotnictví podrobeno navíc kontrole spotřebitelů, provádějí tuto kontrolu ( inspekci ) svým jménem pacienti-pojištěnci ve spolupráci s odbornou kontrolní složkou.

Rathovo tvrzení,že kvůli Julínkovi nejspíše umírají lidé je nejen vrchol nekolegiální vulgarity ( je to případ pro ČLK ), ale drzost odpovídající aprobovanému lháři. Nemáme-li ještě dnes k dispozici moderní zákon o nemocnicích, který dělá také pořádek v kvalitě léčení, musíme ho rychle zařadit do přípravy. Pasáž o kvalitě je možno zařadit i do zákona o veřejném zdravotnim pojištění a do smluvních vztahů mezi pojišťovnami a poskytovateli. Rathovi, protože na to nepřišel, vadí že ministr Julínek ustanovil jako poradní orgán pacientskou radu. Je to plně věcí ministra Julínka a je to důležitá součást demokratické reformy zdravotnictví. Rathovi uniká, že pacienti-pojištěnci jsou největší občanskou skupinou s oprávněnými zájmy ( tak jako poskytovatelé ) a je jejich právem svoje zájmy institucionalizovat. Julínek naplňuje literu novelizovaného zákona č. 20/1966 Sb.,§ 10a.

Není důležitá velikost pacientských organizací. Jsou zde a musí být respektovány. Nejsou tak zvané, jsou autentické. Že je Rath nezná, je jen výsledkem jeho nadutosti a narcistické nadřazenosti. Paní Bošková se svou organizací a znalostmi zdravotnické a pacientské problematiky hravě Ratha strčí do kapsy. Pan Luboš Olejár je prezidentem Svazu pacientů celou řadu let a jeho Svaz je členem mezinárodních a evropských pacientských organizací. Ekonoma kvality Ing. Mrázka, viceprezidenta této organizace, Rath nikdy neměl k dispozici. Veřejné urážení ( viz Právo ) a osobnostní snižování představitele pacientských organizací je jen dokladem morálních kvalit toho ( medicina důkazů ! ), koho si před lety do čela dali lékaři a koho si na MZ posadila ČSSD. Poslední odstavec Rathova článku není třeba komentovat. Je ze stejných mozkových závitů jako výkřiky o případu závislého poslance Pohanky.

Milan Šilhan, www.Zdravi.Euro.cz

Autor reaguje na článek Julínek škodí pacientům.

Tento článek nemusí vyjadřovat názor redakce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?