Siemens otevřel muzeum medicínské techniky

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Muzeum medicínské techniky Siemens v německém Erlangenu se v těchto dnech dočkalo svého slavnostního otevření. Na ploše 400 metrů čtverečních je představen vývoj lékařských technologií, což je oblast, ve které tato firma hraje klíčovou roli již více než 160 let.




Návštěvníci se zde mohou prostřednictvím multimediálního formátu seznámit s důležitými inovacemi, které v minulosti znamenaly pokrok v lékařství, a to od počátků v polovině 19. století až do dneška. V historickém prostoru z roku 1893, který byl v minulosti využíván jako výrobní dílna, jsou instalovány přístroje, jako je první rentgen nebo systémy pro počítačovou tomografii a pro magnetické rezonanční zobrazování. Nechybí ani vysvětlení, jak tyto technologie fungují.

Rentgeny pro pana Röntgena

Expozice sleduje vývoj různých technologií a vypráví o osudech jejich průkopníků. Prvním byl Werner Siemens, který v roce 1844 použil pro lékařské účely jeden ze svých objevů – využil totiž elektřinu k tomu, aby se pokusil zmírnit bolesti zubu svého bratra Friedricha. Již o tři roky později se dal dohromady s Johannem Georgem Halskem a založili firmu Siemens & Halske se sídlem v Berlíně, která kromě telegrafů vyráběla elektrické lékařské přístroje. V té době vznikla také společnost Reiniger, Gebbert & Schall (RGS) zabývající se lékařskými technologiemi, která již brzy poté začala dodávat rentgeny samotnému Wilhelmu Conradu Röntgenovi, objeviteli slavných paprsků X. Právě historická dílna firmy RGS z roku 1893 je nyní domovem medicínského muzea společnosti Siemens.
Uplatnění rentgenových paprsků na přelomu 20. století položilo základ lékařskému zobrazování. Svědkem těchto počátků je rentgenová jednotka z roku 1902, kterou zkonstruoval Friedrich Dessauer, jehož podnik později koupila RGS. Nedlouho poté byly objeveny také další účinky expozice rentgenovému záření a léčba ozařováním se stala důležitou součástí medicíny.

Průlomové vynálezy a paprikový lusk

Další sekce je věnována relativně mladé oblasti lékařského zobrazování: počítačové tomografii (CT) a magnetické rezonanci (MRI). Spatřit je tu možné první německý MRI obraz – paprikový lusk zaznamenaný v roce 1980. První systémy firmy Siemens u obou druhů přístrojů, MRI skener Magnetom (1983) a počítačový tomografický skener Siretom (1975), které byly vyvinuty pro diagnostiku v oblasti hlavy, jsou dalšími exponáty v tomto lékařském muzeu.
Hned vedle, v části věnované ultrazvukovému zobrazování, je vystaven přístroj, který uskutečnil průlom do ultrazvukové technologie. Vidoson, uvedený na trh v roce 1965, byl úplně prvním přístrojem, který dokázal zobrazovat ultrazvukové obrazy v reálném čase, takže umožňoval pozorovat pohyby v lidském těle.
Lékařské muzeum se ovšem nezaměřuje jen na zobrazování; pozornost je věnována i jiným oblastem lékařských technologií, ve kterých společnost hraje důležitou roli, jako je audiologie. Prostor zde má i Louis Weber, který v roce 1911 vyvinul první elektrické sluchadlo značky Siemens, Phonophor. Další audioprezentace dává vzpomenout na švédského vynálezce Runeho Elmqvista, který v 50. letech minulého století vytvořil první plně implantabilní kardiostimulátor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?