Sierra Leona hlásí další oběť eboly, zemřela 16letá dívka

15. 9. 2015 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Sierra Leone, která ještě nedávno věřila, že se jí ebolu už podařilo porazit, dnes oznámila další oběť této smrtelné nemoci. Stala se jí v neděli šestnáctiletá dívka v provincii Bombali na severu země. S odvoláním na tamní zdravotnické úřady to uvedla agentura AFP.


Nový případ prý nesouvisí s ohniskem eboly, který se začátkem měsíce objevil v sousední provincii v oblasti vesnice Sellakaffta. Poslední úmrtí na ebolu v provincii Bombali bylo před šesti měsíci.

Koncem srpna byl ze zdravotnického střediska v Bombali propuštěn poslední známý pacient nakažený ebolou. Úřady pak začaly odpočítávat lhůtu 42 dnů, během níž se nesmí objevit nová nákaza, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) mohla zemi prohlásit za zbavenou eboly. Lhůta činí dvojnásobek inkubační doby nemoci, což je 21 dní.

Krátce poté však laboratorní testy potvrdily, že na severozápadě země nemoci podlehla další žena. Zdravotnické týmy začaly zjišťovat podrobnosti o úmrtí sedmašedesátileté prodavačky a do přísné nejméně 21denní karantény hned umístily všech asi 1000 obyvatel vesnice Sellakaffta, kde se tento nový případ objevil.

Ebola si v Sieře Leone vyžádala téměř 4000 obětí, v celé západní Africe pak nemoci od konce roku 2013 podlehlo přes 11.300 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?