Sierra Leone hlásí pouhé čtyři poslední případy eboly

7. 8. 2015 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické úřady v západoafrické Sieře Leone oznámily, že v zemi zaznamenaly už jen čtyři případy eboly. Doufají, že brzy již nebude žádný, uvedla agentura AP.


Ebola se šíří v Africe od konce roku 2013 a postiženy byly hlavně státy Guinea, Sierra Leone a Libérie. Nakazilo se na 26.500 lidí a přes 11.200 z nich zemřelo.

Jak uvedl šéf národního centra proti ebole Paulo Conteh, dva z posledních čtyř pacientů bude nejspíš už brzy možné prohlásit za vyléčené, jejich poslední testy byly údajně negativní. Další dva pacienti i nadále podstupují léčbu. Země minulý týden zaznamenala po dlouhé době nový případ úmrtí na krvácivou horečku. Úřady kvůli tomu umístily do karantény asi 500 lidí z oblasti na severu okresu Tonkolili. Jak ale teď Conteh řekl, „konec epidemie tohoto viru je na dohled“.

Virus eboly zabíjel vedle Sierry Leone také v Guinei a nejvíce v Libérii. Rychlé šíření nemoci mezi loňským srpnem a říjnem zmobilizovalo celý svět. Nové případy tehdy v Libérii přibývaly po stovkách týdně. Spojené státy do země vyslaly vojáky, aby pomohli vybudovat kliniky, zatímco vláda liberijské prezidentky Ellen Johnsonové-Sirleafové spustila masivní kampaň, aby zabránila dalšímu šíření nemoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?