Sierra Leone potvrdila výskyt nového případu onemocnění ebolou

21. 1. 2016 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Sierra Leone potvrdila výskyt nového případu onemocnění ebolou. Jde o druhý případ za necelý týden, poznamenala agentura AP. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom minulý týden prohlásila, že virová epidemie této choroby v celé západní Africe oficiálně skončila.


Samotná Sierra Leone oznámila konec epidemie loni 7. listopadu.

Mluvčí sierraleonského ministerstva zdravotnictví uvedl, že novou pacientkou je osmatřicetiletá žena, příbuzná, která se starala o nedávnou oběť eboly Mariatu Jallohovou. Ta zemřela 12. ledna a přítomnost viru u ní byla zjištěna posmrtně.

Podle WHO jsou nové případy eboly „pravděpodobně výsledkem faktu, že virus zůstává přítomný v těle přeživších i po jejich uzdravení“. Již dříve experti odhalili, že vir v některých tělesných tekutinách jako je sperma může přežít až devět měsíců. Ebola by se tak „ve vzácných případech mohla přenášet mezi sexuálními partnery“, uvedla Světová zdravotnická organizace.

Ebola je jednou z nejobávanějších chorob na světě. Je vysoce nakažlivá a úmrtnost u ní dosahuje až 90 procent. Proti nemoci zatím neexistuje zcela spolehlivý lék, ani vakcína. Nejvíce nadějí bylo vkládáno do americko-kanadského léčiva ZMapp, japonského antivirotika Avigan či některých vakcín. Další látku proti ebole vyvinul letos tým virologů v americké farmaceutické firmě Gilead Sciences pod vedením českého vědce původem z Chomutova Tomáše Cihláře. Nemoci podle statistik WHO podlehlo přes 11.300 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?