"Silicon Valley" české medicíny

19. 9. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Realizací projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno (International Clinical Research Center Brno - ICRC Brno) vznikne špičkové, generačně zcela nově koncipované klinicko-výzkumně-vzdělávací mezinárodní centrum na území České republiky...


V areálu brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny by mělo do roku 2009 vyrůst Mezinárodní centrum klinického výzkumu (International Clinical Research Center, ICRC).

Tento světově ojedinělý projekt je výsledkem čtyřleté spolupráce lékařů a vědců brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny s prestižní americkou nemocnicí Mayo Clinic.

Realizací projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu Brno (International Clinical Research Center Brno - ICRC Brno) vznikne špičkové, generačně zcela nově koncipované klinicko-výzkumně-vzdělávací mezinárodní centrum na území České republiky.

Jde o první projekt tohoto typu na světě a Česká republika získává tuto prioritní možnost díky zásadnímu podílu českých specialistů na vývoji a přípravě projektu. Centrum bude vybudováno v areálu FN u svaté Anny v Brně.

Projekt ICRC Brno bude mít pozitivní stimulační dopad na Českou republiku minimálně ve čtyřech oblastech: výzkum a vývoj, zdravotnictví, vzdělávání a průmysl.

Základní koncepci projektu ICRC Brno, využívající např. některých forem vědecké spolupráce aplikovaných na Mezinárodní kosmické stanici, navrhli kardiologové dr. Tomáš Kára a prof. Virend Somers.

Následně od roku 2003 na dopracování projektu ICRC Brno intenzivně pracoval tým předních odborníků Mayo Clinic a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně s důrazem na kvalitu koncepce, infrastrukturu spolupracujících institucí a minimalizaci případných rizik.

V roce 2005 se do přípravy projektu ICRC Brno zapojila agentura CzechInvest a Úřad místopředsedy vlády ČR pro ekonomiku. To umožnilo optimalizovat koncepci projektu vzhledem k dlouhodobým cílům České republiky v oblasti rozvoje výzkumu, vývoje a stimulaci průmyslových odvětví s vysokou přidanou hodnotou.

Přípravy projektu jsou rovněž průběžně konzultovány s vedením ministerstva zdravotnictví, ministerstva průmyslu a obchodu, Jihomoravského kraje, města Brna, rektoráty brněnských vysokých škol a dále s vedením České kardiologické společnosti.

Význam projektu pro výzkum a vývoj

Nově vytvořená koncepce mezinárodní vědecké spolupráce a logistiky výzkumného procesu umožní urychlit vývoj nových léčebných metod, lékařských technologií a léků až o 50 % ve srovnání s předními světovými centry při zachování nejpřísnějších norem kvality, bezpečnosti a etiky.

Projekt ICRC Brno vytváří podmínky pro rychlé zapojení České republiky do mezinárodních výzkumných projektů s globálním dopadem a vysokou přidanou hodnotou v prestižní oblasti medicíny a přidružených oborů.

Projekty výzkumu nezávislého na požadavcích průmyslu budou realizovány v těsné spolupráci s hlavním akademickým strategickým partnerem projektu - Mayo Clinic s významnou účastí českých akademických institucí, například Českou kardiologickou společností, Karlovou univerzitou, Masarykovou univerzitou v Brně, Ústavem přístrojové techniky Akademie věd a dalších ústavů AV, Veterinární a farmaceutickou univerzitou v Brně, VUT v Brně a řadou dalších.

Špičkové výzkumné centrum, urychlující výzkumný a vývojový proces, bude mít zásadní dopad pro stimulaci výzkumného a vzdělávacího procesu a indukci, propojení, integraci a stabilizaci intelektuálních zdrojů ČR.

Výsledky mezinárodních výzkumných projektů realizovaných ICRC Brno budou přispívat k léčbě a záchraně životů pacientů na celém světě, což mj. umožní zvýšení prestiže a globální prezentaci České republiky, Jihomoravského regionu i města Brna.

Význam projektu pro zdravotnictví

Jako součást projektu ICRC Brno vznikne na území ČR v Evropě doposud unikátní centrum pro diagnostiku a léčbu kardiovaskulárních a dalších onemocnění.

Centrum bude poskytovat i vynikající úroveň prei postgraduálního vzdělávání v oblasti lékařství a příbuzných oborů, založenou na mezinárodních vzdělávacích programech.

Zahraniční zkušenosti ukazují, že vybudování centra tohoto typu je nezbytné pro trvalé udržení a rozvoj kvalitní veřejně dostupné lékařské péče stejně jako pro udržení a posílení dobrého jména české medicíny ve světě.

Význam projektu pro průmysl

Projekty výzkumu vyvolaného požadavky průmyslu budou uskutečněny v kooperaci se strategickými průmyslovými partnery. Již v současnosti existuje závazný zájem několika předních světových firem.

Z pohledu průmyslových aplikací tato významná konkurenční výhoda (urychlení výzkumu a vývoje) umožní vstup globálních investorů v oblasti lékařského průmyslu a farmacie do ČR s následným propojením na české průmyslové a akademické subjekty.

Je reálný předpoklad, že dlouhodobá spolupráce se strategickými průmyslovými partnery v oblasti výzkumu a vývoje umožní v České republice indukovat průmyslovou výrobu s vysokou přidanou hodnotou v této oblasti.

V dlouhodobé perspektivě by se tak brněnský region, resp. Jihomoravský kraj, mohl stát jakýmsi „Silicon Valley pro medicínu“. Vládní kabinet již začátkem července vzal tento záměr na vědomí a na přelomu srpna a září by měl vicepremiér Martin Jahn navrhnout způsob financování.

Následně by měla vláda ČR učinit finální rozhodnutí, zdali podpoří realizaci tohoto projektu. Celkové náklady jsou odhadovány na dvě miliardy korun, požadovaná vládní dotace je 1,8 miliardy korun rozložená do čtyř let.

Projekt ICRC Brno byl zahrnut do dokumentu Národní inovační politika do roku 2010, kdy růst veřejných výdajů na vědu a výzkum by měl činit jedno procento hrubého domácího produktu.

Projekt ICRC je mimořádnou příležitostí pro českou medicínu, českou vědu, český vzdělávací systém, český průmysl orientovaný na špičkové technologie i Českou republiku jako celek.

(mh),

Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?