Skalický: Elektronický recept by znamenal stovky milionů pro zdravotnictví

4. 8. 2014 8:32
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanec za TOP 09 Jiří Skalický na webu strany uvedl, že Poslanecká sněmovna parlamentu (PSP) se znovu zabývala elektronickými recepty a jejich použitím a opět poslala do Výboru pro zdravotnictví PSP problematiku, kterou už poslanci řeší sedm let.


Zdůraznil, že české zdravotnictví má stále šanci uspořit nemalé finanční prostředky a zvýšit také bezpečnost a ochranu zdraví pacientů.

„Jsem přesvědčen, že plošné zavedení e-receptů přinese benefity, které jsou zcela zřejmé a stojí za to. Výhodu elektronických receptů vidím především v oblasti zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví obyvatel. Lékař bude totiž mít možnost jedním nahlédnutím zjistit v reálném čase, jaké léky pacient užívá a bude mít tak větší možnost zabránit případným lékovým interakcím,“ uvedl ve svém komentáři poslanec a podpořil myšlenku finančních i množstevních úspor za duplicitně předepsané léky.

„Například v roce 2012 muselo být znehodnoceno téměř 550 tun léků, které lékaři předepsali, zdravotní pojišťovny zaplatily, ale pacienti nespotřebovali. Je to obrovské číslo v hodnotě několika miliard korun,“ vypočetl Jiří Skalický.

Na úrovni banánových repulik

Původně měla být povinnost vystavování elektronických receptů zavedena už k 1. lednu 2015. Poslanec uvádí, že si je vědom, že díky situaci během minulého roku není možné tento termín reálně stihnout a plošné zavedení elektronického receptu je nutné posunout. „Pokud se tak nestane, Česká republika bude jedinou zemí v centrální a východní Evropě, která zůstane u klasického papírového receptu a která zcela rezignuje na moderní a ve světě běžné trendy využívání výpočetní techniky.

Přechod na elektronickou verzi receptů a jejich plošné zavedení už dokončují i v Bulharsku, Polsku či na Slovensku; v Rumunsku už jsou elektronické recepty dokonce vystavovány od roku 2013! Byl bych velmi nerad, kdybychom v této oblasti zůstali na úrovni „banánových republik“,“ dodal poslanec Skalický a nabádá ke koncepčnímu myšlení a zodpovědnosti.

„Plošné zavedení e-receptů má řadu výhod – úspora finančních prostředků, a zvýšení bezpečnosti a ochrany zdraví občanů jsou těmi nejdůležitějšími,“ uzavřel Jiří Skalický.

(klu)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?