Školní kantýny? Bez sladkostí

17. 12. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V příštím roce možná začne platit vyhláška o zákazu nezdravých potravin ve školních bufetech. Může to znamenat jejich zánik.


Smažené brambůrky, čokoládové tyčinky nebo slazené nápoje. Tyto i další nezdravé potraviny zmizí ze školních bufetů a automatů možná už v příštím školním roce. Některé školy zavádějí zdravější sortiment už nyní.

Ve sloupské základní škole zmizely před časem z bufetu nezdravé párky v rohlíku. Namísto nich najdou žáci v kantýně bagety s máslem, uzeninou a sýrem i zeleninou. „Ty připravují prodavačky ráno před otevřením. Jsou tak vždy čerstvé. Už nyní máme na změnu dobré ohlasy. Pro bagety si chodí žáci i učitelé,“ popsal ředitel Základní školy Sloup Pavel Dočekal. Díky projektu Ovoce do škol dostávají tamní žáci zdarma dvakrát měsíčně také čerstvé ovoce.

Zdravější potraviny se ve škole pokoušeli zavést už přibližně před rokem. Tyto snahy ale nebyly příliš úspěšné. „Nezdravé věci jsme tehdy nahradili mléčnými výrobky nebo například oříšky. Žáci o ně ale velký zájem neprojevili. Aby se jídlo nezkazilo, museli jsme si je nakonec koupit sami,“ popsal Dočekal. A dodal, že takové změny se musí zavádět chytře a postupně.

Pokud ale začne od příštího školního roku platit novela vyhlášky o školním stravování, bude tato změna pro školy povinná. Podle ministerstva školství je totiž jednou z hlavních příčin obezity dětí právě nezdravé stravování, s čímž souvisí špatná nabídka sortimentu ve školních automatech. Novelou proto plánuje nezdravé jídlo a pití ve školách zakázat.

Namísto toho nabídne ministerstvo školství ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví seznam zdravých potravin, které budou moci školy v automatech a bufetech nabízet. Jedná se například o mléčné výrobky, čaje, ovoce a zeleninu nebo celozrnné pečivo. Podle některých pedagogů to ale bude znamenat zánik školních kantýn.

„Jelikož jsme zapojení do projektu Zdravá škola, dodáváme dětem pravidelně mléko i ovoce a zdravější alternativy potravin se snažíme nabízet i v bufetu. Ty ale děti bohužel většinou nekupují. Jelikož máme kantýnu pronajatou, menší zisk by pravděpodobně znamenal její zánik,“ sdělil zástupce ředitelky Základní školy Salmova v Blansku Miroslav Starý.

Vedení školy se už v minulosti pokoušelo sortiment v kantýně vyměnit za zdravější. „Děti ale mají skutečně větší zájem spíše o nezdravé potraviny. Pokud je z kantýny odstraníme, koupí si je někde jinde. Škola však alespoň nebude místo, kde jim takové potraviny budou nabízeny,“ doplnila ředitelka školy Eva Kadrmasová.

Podobný názor zastává i ředitelka blanenské Základní školy Erbenova Simona Poláková. „V poslední době se snažíme zavádět zdravější jídlo, jako jsou třeba mléčné a cereální výrobky nebo ovoce. Myslím si ale, že pokud sladkosti a podobné věci z bufetů zmizí, pravděpodobně nepřežijí. Nezdravé jídlo si děti pak koupí například v samoobsluze. Bude taky záležet na přísnosti pravidel, která vyhláška stanoví,“ řekla.

Například podle jedné z maminek žáka sedmé třídy Základní školy Salmova Blansko Jany Hoderové však záleží také na rodičích. „Pokud dítěti rodiče nachystají zdravou svačinu a ono si k tomu přikoupí například jen nějakou malou sladkost, tak to podle mě není takový problém. Pokud však rodiče dají dítěti jen peníze s tím, že si má celou svačinu koupit samo, potom se jeho stravování hlídá těžko. Já osobně nejsem pro úplný zákaz nezdravých potravin ve školních kantýnách, ale spíše pro to, aby kromě nich měly děti na výběr i z dostatečné nabídky těch zdravých,“ uvedla.

O zdravé potraviny však podle provozovatele kantýny v Základní škole Adamov Víta Uhlíře děti zájem nemají. „Snažím se jim nabízet i celozrnné pečivo, žitné placky, v nabídce jsem měl i jogurty a mléko. Děti ale na nic jiného než na sladkosti, slané chipsy a další nezdravé potraviny neslyší. Jogurty a mléko jsem musel vrátit dodavateli a o celozrnné pečivo také vůbec není zájem,“ popsal preference dětí Uhlíř.

Myšlence novely zákona však rozumí. „Ke zdravé stravě by ale měly být děti vychovávané už z domova. Navíc i v televizi děti vidí stále jen reklamy právě na sladkosti, chipsy a podobně. Pokud chce stát vést děti k zdravému stravování, proč neuspořádá nějakou osvětovou kampaň propagující právě zdravé potraviny?“ podotkl Uhlíř s tím, že pokud vyhláška nezdravé potraviny ve školních kantýnách zakáže, bude se tomu snažit přizpůsobit. „Jsem však zvědavý, kolik školních kantýn se po zákazu nezdravých potravin udrží,“ dodal podnikatel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?