Škromach změnu vládního rozhodnutí o nemocenské neprosadil

24. 6. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Změnu vládního rozhodnutí o nemocenské ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach neprosadil. Vláda mu ve středu uložila, aby návrh zákona, který kabinet schválil už minulý týden, projednal v tripartitě a o výsledcích kabinet informoval. Nový zákon by měl začát platit od roku 2006...


PRAHA -

Firmy mají platit pracovníkům v prvních třech dnech nemoci čtvrtinu takzvaného denního vyměřovacího základu. V dalších dnech by se nemocenská rovnala 60 procentům tohoto základu. Škromach chtěl prosadit výplatu 35 procent vyměřovacího základu v prvních třech dnech a v dalších pak 70 procent.

Nemocenskou dosud platí stát. Podnikatelům se nelíbí, že by měli po přijetí nového zákona prvních 14 dní nemoci náhradu mzdy vyplácet zaměstnancům oni. Stát by měl dávat nemocenskou od 15. dne nemoci.

Podle ministerstva práce je současný systém vyplácení nemocenské již nevyhovující, je proto nutná změna. Neexistují ani dostatečné nástroje, které by bránily zneužívání nemocenské.

Přes neustále se zlepšující zdravotní stav obyvatel nemocnost podle statistik stoupá, varuje Škromachův úřad. Zákon by měl proto upravit také postihy jak simulantů, tak lékařů, kteří je uznají jako nemocné.

Podle vládního návrhu by se nemocenská měla valorizovat každý rok. Kabinet stanovil i strop takzvaného vyměřovacího základu pro odvod pojistného - je to pětinásobek průměrné mzdy.

Ministerstvo práce původně navrhlo, aby odvod nepřekročil buď trojnásobek, nebo čtyřnásobek průměrné mzdy. Odboráři jsou ale proti maximální hranici. Podle nich není třeba bankéřům a manažerům takovéto úlevy dávat. Svaz průmyslu a dopravy se naopak přiklání k trojnásobku.

Zákon, který má začít platit od roku 2006, by měl také zrušit výsadu ústavních činitelů, kteří pobírají plnou mzdu po dobu jednoho měsíce pracovní neschopnosti.

Ministři ve středu rovněž rozhodli o ustavení koaliční komise, jejímž úkolem bude vyčíslit náklady všech zvažovaných variant důchodové reformy. Výsledky její práce vláda podrobí širší politické diskusi, uvedl Jindřich Marek z tiskového oddělení Strakovy akademie.

Ministři vyhověli žádosti ministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho (ČSSD), který chce, aby Nejvyšší kontrolní úřad provedl kontrolu rozpočtových prostředků ministerstva za poslední období, uzavřel Marek. Kubinyi nedávno převzal resort Marie Součkové (ČSSD).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?