Škrty jsou nekoncepční, zlobí se v lázních

13. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lázeňská zařízení po celé České republice se bouří. Nevoli u nich vyvolaly plány ministra zdravotnictví Leoše Hegera, který chce snížit příspěvky pacientům na léčení v lázních zhruba na polovinu ze současných tří miliard korun.


Zástupci lázeňství však tvrdí, že takové kroky jsou zásadně nekoncepční. Svolali kvůli tomu dokonce na včerejšek tiskovou konferenci do Luhačovic.

„Stát naše aktivity kontroluje a reguluje už dlouhodobě velmi účinně.
Proč toto není aplikováno i na jiné segmenty zdravotní péče?“ táže se prezident Svazu léčebných lázní České republiky (SLL ČR) Eduard Bláha.

Že by to byl trest za úspěch?

S tímto názorem se ztotožňuje i viceprezident SLL ČR a zaměstnanec společnosti Royal Spa, která provozuje lázeňské hotely po celé republice včetně Luhačovic, Martin Plachý.

„Jsme trestáni za to, že jsme úspěšní. Stát si myslí, že když vyděláváme, musíme to být my, kdo bude neustále finančně vysáván,“ zlobí se Plachý.

Provozovatelé lázní zároveň upozorňují na to, že pakliže ministerstvo zdravotnictví opravdu příspěvky na komplexní lázeňskou péči zruší, bude to prý mít nedozírné následky.

„Lázeňství představuje sněhovou kouli, která na sebe nabaluje další služby. Omezí-li se kvůli nižšímu přísunu peněz od státu lázeňská péče, následkem budou existenční potíže řady lidí,“ vysvětluje předseda Sdružení lázeňských míst České republiky Jiří Houdek.

Dotklo by se to podle něj jak méně kvalifikovaných lázeňských pracovníků, tak i podnikatelských subjektů přímo v lázeňských městech.

Tratit prý nakonec bude ale i stát. „Méně návštěvníků lázní znamená samozřejmě nižší odvod daní jejich provozovatelů do státního rozpočtu. Více nezaměstnaných pak nutnost výplaty vyšších podpor,“ objasňuje Bláha.

Zatím nemají konkrétní informace

Zástupci lázní se pozastavují i nad tím, jak s nimi ministerstvo zdravotnictví komunikuje. „Informace, které z něj přicházejí, jsou rozporuplné a nejednoznačné. Na to už jsme si ale bohužel zvykli,“ povzdechl si Bláha.

Ve stejném duchu hovoří i generální ředitel Lázní Luhačovice Josef Krůžela. „Zatím žádné konkrétní rozhodnutí ani indikace z ministerstva nemáme. Jeho úředníci si musejí nejdříve ujasnit, co vlastně chtějí. Je zarážející, že ministerstvo jako poskytovatel zdravotní péče s námi vůbec nekomunikuje,“ podivuje se Krůžela.

Zároveň ale přiznal, že nervozita v Luhačovicích přece jen panuje. „Ne všichni lidé, kteří k nám jezdí, jsou schopni si pobyty platit sami. Spousta z nich je důchodového věku a léčbu v lázních nutně potřebují. Dlouhý a nesmírně nákladný pobyt v nemocnici ji často nenahradí. Sociální stránka tady hraje důležitou roli a je potřeba ji mít na zřeteli,“ upozorňuje Krůžela.

S tím ale nekoresponduje vyjádření ministra Hegera z minulého týdne. „Zvyšování spoluúčasti pacientů bude řešeno sociálně citlivě tak, aby nikdo nebyl krácen na přístupu ke zdravotní péči,“ sdělil Heger. Že by však Lázně Luhačovice byly fatálně ohroženy, jejich generální ředitel rozhodně odmítl.

„Už v minulosti jsme se museli vypořádat z různými dobovými turbulencemi, ať už v oblasti ekonomické, či sociální. I nyní bychom tak museli najít řešení,“ připustil Krůžela. To by podle jeho slov znamenalo zredukování stavu zaměstnanců a uzavření některých provozů.

„Nadále by tak fungovaly jen ty, o které bude zájem,“ uzavřel Krůžela.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?