Škrty v nemocnicích trápí pacienty. Na drahé léky docházejí peníze

13. 5. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
České nemocnice musí šetřit každou korunu. Pacienti se musí připravit, že budou víc čekat na plánované operace kloubů, štítné žlázy, nebo srdce.


„Na endoprotézu šli pacienti do půl roku, teď to může být až rok,“ řekla HN ředitelka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Ústecká krajská nemocnice dokonce vyčíslila, že letos ambulantně ošetří o 15 166 pacientů méně a hospitalizuje jich o 2364 méně než loni.

V praxi se totiž s odstupem začíná projevovat horší výběr pojistného a fakt, že objem peněz pro nemocnice letos poprvé po dlouhé době klesne – podle dostupných odhadů o pět až sedm miliard. „Oproti loňsku dostaneme o 140 milionů méně,“ uvedla Kunová.

Méně peněz pro pacienty s leukémií

Úspory doléhají na celou řadu konkrétních oblastí. Všeobecná zdravotní pojišťovna tento týden například rozesílá nemocnicím dodatky ke smlouvám, v nichž sděluje, že letos zkrátí rozpočet na nejdražší léky ve specializovaných centrech. Ta léčí třeba pacienty s leukémií, rakovinou nebo roztroušenou sklerózou.

„Dodatky ke smlouvám jsou bohužel horší, než byly v minulých letech,“ přiznal HN předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. Peníze již nepůjdou za konkrétním pacientem jako doposud. Centra se musejí vejít do určitého limitu, který se bude odvíjet od čísel z roku 2009, potvrdil mluvčí VZP Jiří Rod.

Centra vesměs počítala s tím, že jim pojišťovny letos pošlou alespoň tolik peněz jako loni. Podle ministerstva zdravotnictví se však ředitelé nemocnic musejí s novou skutečností vypořádat.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?