Sladkosti zmizí ze školních bufetů. Slováci změnili zákon

30. 10. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nezdravé jídlo musí zcela zmizet ze školních bufetů, rozhodli včera slovenští poslanci. Ne všichni je za to však chválí, mimo jiné i proto, že seznam nezdravých potravin určovali politici.


S možností zakázat škodlivé potraviny na školách prostřednictvím vyhlášky počítá od příštího roku i novela českého ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). Ministerstvo zdravotnictví zase vydalo seznam doporučených potravin a nápojů určených pro doplňkový prodej ve školních bufetech a v automatech.

Slovenská verze je však nebývale razantní. Tamní žáci si od ledna příštího roku ve škole nekoupí nejen cukrovinky a slazené či energetické nápoje, ale ani výrobky rychlého občerstvení, zmrzlinu, nanuky, potraviny s větším obsahem soli a až na výjimky ani sladké pekárenské výrobky.

Z pultů školních bufetů tak zmizí značná část současné nabídky, což patrně ovlivní tržby jejich provozovatelů. Za porušení tohoto zákona přitom hrozí pokuta až do výše 500 eur (více než 13 800 korun).

„Cílem návrhu je zastavit dosavadní trend šíření obezity zejména u dětí školou povinných a u mládeže,“ zdůvodnila opatření autorka návrhu a místopředsedkyně parlamentu Renáta Zmajkovičová (Smer­ SD).
Kvůli hlasům jejích spolustraníků z vládní strany premiéra Roberta Fica prošla novela školského zákona hladce.

Poslanci navíc podpořili pozměňovací návrh, který zákaz prodeje vybraných produktů na školách ještě rozšířil na prakticky všechny slazené nápoje. Někteří opoziční poslanci sice cíl novely ocenili, ale přesto ji nepodpořili.„Nemyslím,že je dobré, aby tyto věci řešil zákon,“ řekl podle listu Sme například exministr školství Martin Fronc (KDH) s tím, že se zákazem už mohou nyní přijít ředitelé či školské rady jednotlivých institucí.

Z řad liberální SaS zase zazněla kritika kvůli tomu, že seznam nezdravých potravin vznikl neprůhledným způsobem. Proti seznamu zakázaného občerstvení už dříve vystoupili potravináři, podle kterých by se zákaz vztahoval i na prodej celozrnného pečiva nebo loupáků. Norma se navíc neopírá o žádné odborné závěry a nepředcházela jí ani žádná odborná diskuse, tvrdí podle listu Pravda.

Potravinářská komora Slovenska argumentovala také tím, že podobné restrikce schválené v Maďarsku nebo Rumunsku se minuly účinkem, protože prý stoupl prodej cukrovinek v okolí škol.

Z dřívějšího průzkumu vyplývá, že na Slovensku trpí nadváhou nebo obezitou zhruba každý sedmý žák ve věku 11 až 15 let. U dospělé populace je na Slovensku výskyt nadváhy ještě rozšířenější.

Hlavní kritika zmíněného slovenského školského zákona však s výživou na školách nesouvisí. Kvůli řadě pozměňovacích návrhů se totiž k novele přidala i celá řada jiných opatření. Jedno z těch nejspornějších umožňuje proplácení dotací na výstavbu sportovišť i zpětně.

Po podpisu dotační smlouvy tedy bude možné po státu požadovat i minulé náklady. Podle části opozice tak jde premiér Fico na ruku majitelům fotbalových stadionů, k nimž má blízko.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?