Slaný bude možná vracet 13 mil. Kč z dotace na vybavení nemocnice

22. 12. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Slaný bude možná vracet 13 milionů korun z dotace na modernizaci přístrojového vybavení nemocnice. Audit ministerstva financí odhalil formální pochybení v zadání zakázky. Město s výší částky nesouhlasí a považuje závěr auditu za nepřiměřeně přísný. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Dagmar Lánská.


Vybavení nemocnice město modernizovalo v letech 2010 až 2011. Nedávný audit ministerstva odhalil takzvané nezpůsobilé výdaje v hodnotě přes 13 milionů korun. „Uvedená částka tedy měla být městu Slaný vyplacena neoprávněně,“ uvedla Lánská. Veřejná zakázka na zdravotnické vybavení pro Nemocnici Slaný však byla podle mluvčí zcela transparentní a nabídku podaly čtyři firmy. „Jediným hodnoticím kritériem byla nejnižší nabídková cena a s firmou s nejnižší nabídkovou cenou byla poté uzavřena kupní smlouva,“ dodala.

Audit městu vytýká některá formální pochybení při organizaci veřejné zakázky. Město však do organizace průběhu veřejné zakázky nezasahovalo, protože tím byla pověřena externí firma, jež také komunikovala v technických otázkách přímo s vedením nemocnice. „Nové vedení radnice se samozřejmě bude snažit argumentovat proti závěrům auditu, které považuje vzhledem k vytýkaným pochybením za nepřiměřeně přísné, aby byl případný finanční dopad na nový rozpočet města minimální,“ sdělila mluvčí.

Podle Lánské tuto zakázku od počátku provázely problémy, jelikož smlouvu na dotaci nechtěl údajně několik měsíců podepsat bývalý středočeský hejtman David Rath. Cena vzešlá ze soutěže se mu zdála příliš vysoká. „Teprve až po intervencích Evropské komise Rath smlouvu podepsal. Je paradoxem, že právě tato komise iniciovala současnou kontrolu,“ informovala Lánská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?