Sledování schizofreniků mobilem narazilo u VZP

22. 2. 2013 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Na jedné straně sporu stojí psychiatři, kteří horlivě předkládají doklady o výhodách svého projektu sledování schizofreniků pomocí SMS zpráv. Na druhé straně úředníci Všeobecné zdravotní pojišťovny, podle kterých projekt nelze hradit z veřejných peněz kvůli administrativním chybám.


Ostatní pojišťovny čekají na VZP. A firmy, které dříve telemedicínský projekt sponzorovaly, kvůli vlastním problémům během krize přispívat přestaly.

Výsledek? Unikátní systém, který na dobrovolnické bázi funguje několik let, možná letos úplně skončí.
Moderní počítačový program ITAREPS dokáže předpovědět ze SMS dotazníku, který pacienti vyplňují každý týden, prudké zhoršení stavu (relaps) dříve, než k němu dojde. Ušetří tím údajně až 300 milionů korun ročně.

„Máme hromadu dat, jak je systém výhodný. Na holý provoz bychom potřebovali 250 tisíc na rok,“ řekl Filip Španiel, autor projektu z Národního ústavu pro duševní zdraví.

Ministerstvo zdravotnictví se už v roce 2011 nechalo přesvědčit a zařadilo ITAREPS do seznamu výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění. Jenže zdravotní pojišťovny jej odmítají zahrnout do smluv s psychiatry.

Vše prý zbrzdily především administrativní problémy. „Navrhovaný způsob úhrady ze zdravotního pojištění je nerealizovatelný,“ shrnuje mluvčí VZP Jiří Rod.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?