PRAHA - Navrhuje mu to akademický senát první lékařské fakulty a ministr návrh podporuje.
„Obávám se, že ministr volných 40 miliard nemá,“ řekl Kunštek. Vznik univerzitní nemocnice považuje za dobrou myšlenku, protože by to mohlo zlepšit kvalitu péče o pacienty. Neví však, zda na slučování bude dost peněz.
Nyní jsou v metropoli tři lékařské fakulty a pět fakultních nemocnic. Podle Kubinyiho je to také důvod, proč se dostávají do dluhů.
Dělají nadbytečné věci, jejichž smyslem je pouze to, že si docenti a profesoři budují provozy ne podle potřeb péče, ale podle potřeb svého postavení, tvrdí ministr.
Vytvořit funkční celek bude složité
Podle Kunšteka není problém papírově nemocnice sloučit. Je snadné zrušit dva ze tří ředitelů, ale vytvořit funkční celek je složitější. „Byla by to velká logistická operace na tři čtyři roky,“ řekl.
DÁLE ČTĚTE: |
---|
Ministr chystá zákon ke spojení nemocnic |
Stěhování by musela předcházet analýza, aby bylo jasné, kde a v jakém oboru jsou nejšpičkovější lékaři, doplnit je lékaři ze dvou dalších nemocnic a vybudovat zázemí.
Slučování nebude znamenat ztrátu práce pro lékaře
Předseda Akademického senátu 1. lékařské fakulty Jan Bruthans se neobává, že by slučováním přišli lékaři o práci. Možná někteří přednostové, na to by slučování mohlo narazit. „Není cílem, abychom měli hodně šéfů, to není vrcholem našich snah,“ řekl.
Sloučení by podle Bruthanse bylo velkým přínosem především pro pacienty. „Není třeba, abychom všechny nemoci uměli léčit v každé nemocnici, mohou se specializovat. Pro pacienty by to bylo bezpečnější a péče by se zlepšila,“ řekl. Jako příklad uvedl Všeobecnou nemocnici, kde je několik specializovaných interen.
Za čas by změna přinesla ovoce
Nemocnicím by přineslo sloučení časem také úspory. Jejich špičkové přístroje dosud nejsou plně využity, po zcentralizování by byly. Nyní také každá ze tří nemocnic nakupuje sama přístroje, léky a zdravotnický materiál.
Pokud by se nakupovalo pro celý kolos, byly by množstevní slevy výrazné. Úsporu by přinesly i společné prádelny, nákup a příprava jídla.
ČTK