Slovenská policie vyšetřuje smrt rodičky a dítěte

23. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyšetřovatel z východoslovenských Košic začal stíhat dosud neupřesněnou osobu kvůli údajné zodpovědnosti za smrt rodičky a jejího nenarozeného dítěte. K úmrtí třicetileté ženy došlo v košické porodnici a příčinou smrti bylo krvácení do břišní dutiny...


BRATISLAVA/KOŠICE - - prý kvůli zanedbání péče o pacientku.

„Podle soudní pitvy provedené na ústavu soudního lékařství v Košicích bylo bezprostřední příčinou úmrtí krvácení do břišní dutiny, přičemž následkem smrti matky došlo i k úmrtí dítěte,“ uvedla policejní mluvčí Jarmila Petrová.

Podle policejní verze byla Silvia K. hospitalizována kvůli bolestem a porod byl plánován na 7. ledna. Dosud neznámý pachatel ale zanedbal péči o pacientku, čímž se dopustil ublížení na zdraví, zní názor vyšetřovatele.

Silvia K. si vybrala zmíněnou košickou nemocnici, protože v ní sama pracovala jako zdravotní sestra na očním oddělení. Jak popsali listu Nový čas pozůstalí po mladé ženě, šokoval je přístup lékařů, z nichž jeden pouze lakonicky utrousil, že „lidé přece umírají“.

Příčinu smrti ovšem doktoři rodině nevysvětlili, načež příbuzní podali trestní oznámení. Případem se zabývá také komise ministerstva zdravotnictví.

V posledních týdnech jde již o druhé záhadné úmrtí mladé ženy ve slovenských zdravotnických zařízeních. Počátkem prosince zemřela po plastické operaci prsů na bratislavské soukromé klinice Medius devatenáctiletá dívka.

Policie se domnívá, že také v tomto případě došlo k pochybení doktorů. Dívka totiž na operačním stole zkolabovala, do státní nemocnice ji ale převezli v kritickém stavu s mechanickým poškozením jater, kvůli němuž vykrvácela.

Jak řekl bratislavský lékař, který si nepřál být jmenován, k protržení jater mohlo dojít například při neodborné anebo příliš razantní resuscitaci pacientky. Policie proto případ vyšetřuje a dalšího neznámého pachatele podezírá z ublížení na zdraví. Zástupci soukromé kliniky pochybení svých lékařů odmítají.

Ačkoli slovenské zdravotnictví zápasí s finančními problémy, péče o pacienty je podle odborníků na dobré úrovni. Případy úmrtí pacientů, které vyšetřuje policie, se v zemi vyskytují pouze sporadicky.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?