Slovenská rodina dostane rekordní odškodné za pochybení nemocnice

3. 10. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Rekordní odškodné za pochybení zdravotnického personálu dostane rodina Slováka, který po operaci zůstal v komatu. Rozhodl o tom krajský soud v Nitře, který ale snížil výši kompenzace na zhruba půl milionu eur (12,8 milionu korun).


Loni soud první instance přiřkl příbuzným pacienta bezmála 600.000 eur, proti tomuto verdiktu se nemocnice ovšem odvolala.

Nevydařený zákrok, jehož průběh zkomplikoval výpadek přístrojů, provedli zdravotníci v nemocnici v Nitře před šesti lety. Tehdy 16letý Šimon Bucha podstoupil rutinní operaci nosní přepážky. Chlapec během operace přestal dýchat a poté upadl do komatu. Za pochybení už dříve dostal anesteziolog dvouletý podmíněný trest a pět let nesmí vykonávat toto povolání.

„Je to průlomové rozhodnutí. V naší praxi na Slovensku taková výše odškodného přiznána ještě nebyla,“ uvedl právní zástupce příbuzných pacienta. Rodina chlapce původně požadovala odškodné 900.000 eur. I po rozhodnutí krajského soudu, vůči kterému se nelze odvolat, je s verdiktem spokojena. „Nejde o zadostiučinění za těch šest let. Peníze potřebujeme pro Šimona,“ řekla novinářům jeho matka. Zdravotní stav chlapce si vyžaduje neustálý dohled. Nemocnice se rodině za pochybení svých pracovníků dosud prý neomluvila.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?