Slovenská vláda nouzový stav kvůli lékařům zatím nevyhlásí

28. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenská vláda zatím nevyhlásí nouzový stav, kterým chtěla přimět k další práci nespokojené lékaře, jež se chystají hromadně opustit nemocnice. Kabinet plánuje nejprve schválit záložní plán péče o pacienty v nemocnicích, kde lékaři podali výpovědi, řekla novinářům po mimořádné schůzi kabinetu premiérka Iveta Radičová.


„Nouzový stav je krajní řešení. Po 90 dnech (po skončení stavu nouze) bychom byli na začátku,“ prohlásila Radičová.

Vláda podle ní bude v pondělí diskutovat o dlouhodobějším zaměření jednotlivých nemocnic. Vyloučeny nejsou ani nepopulární kroky zahrnující rušení oddělení nebo celých zdravotnických zařízení. Kromě toho by se mělo urychlit uznávání titulů lékařů ze zahraničí, například z Ukrajiny.

Tato opatření podle Radičové zajistí fungování zdravotní péče i poté, co koncem listopadu vyprší výpovědní lhůta zhruba 2000 nemocničních lékařů, tedy asi třetiny z jejich celkového počtu. Případný nouzový stav by pak vláda vyhlásila pouze pro ty nemocnice, v nichž se nepodaří zajistit další fungování provozu kvůli bouřícím se lékařům.

Situace ve slovenském zdravotnictví se necelé čtyři měsíce před předčasnými parlamentními volbami vyhrotila poté, co jednání mezi vládou a lékařským odborovým sdružením ztroskotala zejména v otázce zvýšení platů.

Zatímco kabinet přišel s návrhem zvýšit základní výdělek lékařů příští rok o 300 eur (7800 korun) měsíčně, tedy asi o 30 procent, odbory podle premiérky požadovaly nárůst o více než 700 eur (18.200 Kč). Po pátečním krachu jednání se počítalo s tím, že kabinet přistoupí k vyhlášení nouzového stavu s platností od úterý 29. listopadu.

Na jeho základě pak ministerstvo zdravotnictví navrhovalo nařídit lékařům ve většině nemocnic pracovní povinnost. Několik právníků ale v uplynulých dnech zpochybnilo, zda výpovědi lékařů jsou dostatečným důvodem pro využití mimořádných opatření.

Vláda podle premiérky dodrží svůj závazek a o 300 eur zvýší platy všem lékařům, kteří začátkem prosince nastoupí do služeb. „Vyzývám lékaře, aby zvážili své rozhodnutí a aby se vrátili na svá pracovní místa,“ vyhlásila.

Kvůli výpovědím muselo vícero slovenských nemocnic tento týden omezit provoz, protože odcházející lékaři začali čerpat dovolenou. Některá zdravotnická zařízení proto začala odkládat plánované zákroky a přijímají pouze akutní případy.

Na Slovensku se už delší dobu hovoří o tom, že v nemocnicích je přebytek lůžek a že země nedokáže v dostatečné kvalitě zajistit provoz bezmála stovky lůžkových zařízení.

Ačkoli slovenští lékaři různými způsoby demonstrovali za zlepšení pracovních podmínek už v minulosti, tak jednotnou akci zdravotníků jako nyní země od rozpadu Československa nezažila. Hromadnými výpověďmi se Slováci inspirovali u svých českých kolegů, kteří loni na jaře zorganizovali akci Děkujeme, odcházíme.

Český ministr zdravotnictví Leoš Heger následně jako krajní možnost také nevyloučil vyhlášení celostátního krizového stavu, vláda premiéra Petra Nečase ale lékařům letos v únoru nakonec ustoupila a přislíbila zvýšení jejich platů o 5000 až 8000 korun měsíčně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?